Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50 Reproduir video

05/06/2020 Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 06-6-2020

  06-6-2020

  Resum de L'Informatiu del 02 al 05 de juny

 • Video: 05/06/2020

  05/06/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50

 • Video: 05-06-2020

  05-06-2020

  L'Informatiu 05-06-2020

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  L'Informatiu 04-06-2020

 • Video: 03-05-2020

  03-05-2020

  Aula L'H 3 de juny - Entrevista Jaume Graells i novetats FP

Els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys

En els estudis de grau i màster a partir del proper curs

Els espais naturals del delta del Llobregat reobriran al públic el 9 de juny

Ho faran en un horari i condicions diferents a les habituals

La Mostra de Teatre Aficionat de L'H d'enguany serà virtual

Vuit companyies de la ciutat han preparat peces curtes per compartir a les xarxes socials

Maria Hilda López: "Estem millor preparats per afrontar aquesta crisi"

Parlem dels efectes de la crisis derivada de la pandèmia amb l'Associació d'aturats majors de 45 anys

El CAP de Sanfeliu reobre tres dies per setmana

L'associació de veïns recull firmes perquè obri tota la setmana i hi hagi pediatra

Els Pioners L'H encara no saben si hauran de finalitzar la LNFA

Resten per disputar tres jornades de lliga regular

 • Més de 30 positius per Covid-19 a la residència Can Serra de persones amb discapacitat

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 04. 2020

Més de 30 positius per Covid-19 a la residència Can Serra de persones amb discapacitat

Continuen sense suficients PCR per fer proves a tots els professionals i poder descartar més casos

El primer cas de possible coronavirus a la residència Can Serra va ser a finals de març. Des d'aquell dia, la Covid-19 s'ha estès entre els usuaris del centre que es manté tancat des de l'inici del confinament. Gràcies a les proves PCR que es van fer al centre, ja saben que n'hi ha 33 usuaris que han donat positiu, 5 residents tenen símptomes i 4 persones han mort a causa del coronavirus. 

“La logística del centre ha estat espectacular. Van habilitar diferents àrees a la residència per evitar un possible contagi”, explica un familiar d'una resident del centre de discapacitats psíquics profunds de Can Serra. “El primer cas de contagi al centre es va conèixer a finals de març i fins fa unes setmanes no han arribat les proves PCR. És massa temps”, argumenta aquest familiar com una de les causes perquè hagin augmentat els contagis de coronavirus a la residència.

A través del resultat d'aquests tests PCR, ara saben que 28 usuaris han donat positiu i s'han quedat a la residència, 4 usuaris més també han donat positiu i estan ingressats a l'Hospital de Bellvitge i un altre positiu està a un centre sociosanitari. Després hi ha 5 persones més amb símptomes que encara estan pendents de fer-se les proves PCR perquè hi va haver un error administratiu.

Necessiten més proves PCR

Tampoc s'han pogut fer les proves de detecció del virus als més de setanta treballadors del centre, 14 dels quals estan de baixa en relació amb la Covid-19. “És la part que ens falta. No ens arriben les PCR per poder fer als professionals”, explica Ramon Vives, director general d'Asproseat, l'empresa que gestiona el servei. “Detectaríem tots els casos de Covid-19 i estaríem més tranquils. Perquè per la resta, la situació al centre la tenim controlada: hi ha usuaris confinats i altres estan aïllats”.

“Els treballadors vivim una situació de molt estrès i por”, explica Astrid García, representant del comitè d'empresa de la residència. “Canvien els protocols i la informació no flueix. No sabem quan arriben els tests, si estem contagiats, si contagiem a altres usuaris o els nostres familiars. Els nivells d'estrès són elevadíssims”. Creuen que la situació no està controlada i es queixen de manca d'informació cap a ells des de l'empresa en els darrers dies.

Entre les causes, manca de material de protecció

Sobre la causa d'aquest increment de positius, el responsable de la residència, Ramon Vives, creu que amb més material de protecció haurien evitat molts contagis. “Ara en tenim per un temps, però els primers dies ens ha faltat material i també la informació. Ens ha vingut a tots una mica de nou”, diu.

Des del comitè d'empresa també creuen que la manca de material no ha ajudat gens. “Les administracions públiques no es van moure per fer arribar material a Can Serra, com en altres centres, fins que es van confirmar els primers positius”, comenta Astrid García. Però també critica la gestió del centre: “Va faltar previsió a l'hora d'organitzar i separar les zones fins que no es va confirmar el primer positiu amb una PCR el 3 d'abril”.

Quatre persones mortes per coronavirus

La pitjor notícia és que hi ha hagut 4 víctimes mortals des de l'inici del confinament a la residència, dues van morir a l'hospital i les altres dues al centre. “La xifra de contagis ha estat elevadíssima”, diuen els representants dels treballadors. El resultat de les PCR mostra que la majoria de residents, prop del 60%, s'ha contagiat de coronavirus.

“Necessitarien més personal sanitari. És veritat que tenen unes hores al dia de presència mèdica i un suport d'infermeria, però les nits no estan cobertes”, explica un familiar. També ho diuen els treballadors que demanen més presència sanitària o des de la mateixa direcció del centre: “A vegades, hem hagut de fer de centre sanitari i nosaltres som un recurs social. Els professionals han fet una feina exemplar”.

"Som els grans oblidats"

De moment, l'evolució dels 28 residents contagiats al centre és bona i no es tem per la seva vida. Tot aquest episodi ha fet aflorar reflexions sobre el sector entre els treballadors. “Les administracions públiques fa temps que han convertit el tercer sector en un negoci. La crisi de la Covid, ha posat en relleu els deu anys de retallades en ràtio, sous congelats, reducció d'hores d'atenció sanitària... una precarietat en el sector que s'ha traduït en morts i contagis massius”. Unes crítiques que apuntala la familiar: “Som els grans oblidats i sempre hem viscut a l'obscuritat” referint-se al col.lectiu de persones amb discapacitat psíquica.