Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50 Reproduir video

05/06/2020 Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 06-6-2020

  06-6-2020

  Resum de L'Informatiu del 02 al 05 de juny

 • Video: 05/06/2020

  05/06/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50

 • Video: 05-06-2020

  05-06-2020

  L'Informatiu 05-06-2020

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  L'Informatiu 04-06-2020

 • Video: 03-05-2020

  03-05-2020

  Aula L'H 3 de juny - Entrevista Jaume Graells i novetats FP

Els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys

En els estudis de grau i màster a partir del proper curs

Els espais naturals del delta del Llobregat reobriran al públic el 9 de juny

Ho faran en un horari i condicions diferents a les habituals

La Mostra de Teatre Aficionat de L'H d'enguany serà virtual

Vuit companyies de la ciutat han preparat peces curtes per compartir a les xarxes socials

Maria Hilda López: "Estem millor preparats per afrontar aquesta crisi"

Parlem dels efectes de la crisis derivada de la pandèmia amb l'Associació d'aturats majors de 45 anys

El CAP de Sanfeliu reobre tres dies per setmana

L'associació de veïns recull firmes perquè obri tota la setmana i hi hagi pediatra

Els Pioners L'H encara no saben si hauran de finalitzar la LNFA

Resten per disputar tres jornades de lliga regular

 • L'atur augmenta a L'H durant el mes de març en un miler persones

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 03. 04. 2020

L'atur augmenta a L'H durant el mes de març en un miler persones

Aquesta xifra no inclou l'allau d'ERTOs que afecten a moltes empreses a causa del confinament

La crisi del coronavirus ha provocat que el març hagi tancat amb els seus pitjors registres de la història en termes d’ocupació per a Catalunya i també per a L’Hospitalet. Concretament, durant el mes de març l’atur ha augmentat a la ciutat en 1.024 persones. Pel que fa al conjunt de Catalunya, un total de 21.833 nous aturats s’han inscrit com a demandants d’ocupació respecte al febrer.

L’atur a L’Hospitalet ha augmentat duran el mes de març en 1.024 persones respecte el passat mes de febrer. D’aquest manera, a hores d’ara, hi ha 15.409 persones sense feina a la ciutat. A Catalunya les dades de l’atur registrades posen també de manifest que ha estat el pitjor març de la història: 21.833 aturats més respecte al febrer. D’aquesta manera, s’eleva la xifra total de desocupats a 417.047 persones. El sector serveis, seguit de la construcció, son els més perjudicats.

Una de les dades més significativa en termes d'ocupació, és la de les altes a la Seguretat Social, que ha perdut 833.979 afiliats durant aquest mes a tot l'Estat. A Catalunya, s'han destruït 134.380 llocs de treball, un 4,1%, segons les dades d'afiliació de març.

Les dades que ha publicat el Ministeri de Treball estan marcades excepcionalment per l’actual emergència sanitària i no computen els treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). I és que la negociació i la tramitació d'aquests dossiers requereix uns dies i el seu efecte es notarà amb força a partir de l'abril.

El delegat local de la UGT de L’Hospitalet, Joan Barrachina, ha assegurat que aquestes dades deixen constància que “aquest mes de març ha estat un dels pitjors mesos de març des de fa molts i molts anys, tenint en compte que no estan inclosos els ERTOs”. En aquest sentit, Barrachina ha remarcat que “les dades de l’atur del proper mes d’abril encara poden ser molt pitjors”.

L’impacte econòmic del Covid-19 ha provocat que en poc més de dues setmanes Catalunya hagi perdut dos anys de recuperació d’ocupació. Almenys pel que fa a reducció de les llistes de l’atur. Amb la destrucció d’ocupació generada aquest març, Catalunya es remunta a nivells d’atur propis d’inicis del 2018. La coordinadora general de CCOO de L’Hospitalet, Liliana Reyes, ha afirmat que “quan més temps estiguem parats, més difícil serà la recuperació”.

Així doncs, per a superar-ho, Reyes ha dit que “necessitem un pla de xoc amb mesures molt contundents a curt i mitjà termini, i apel·lar a la corresponsabilitat i al compromís de les empreses en els territoris, és a dir, que utilitzin els ERTOs amb responsabilitat i que sigui únicament per causa de força major”. Per això Reyes demana que “aquesta suspensió d’ocupació no es converteixi en un atur estructural, sinó que s’impulsin totes les mesures necessàries per recuperar la feina quan s’acabi l’estat d’alarma”. En aquest sentit també s’ha manifestat el delegat local de la UGT de L’Hospitalet que denuncia que “moltes empreses s’estan aprofitant de la situació per aplicar un ERTO a la plantilla”.

UGT i CCOO han remarcat també la importància d’implantar quant més aviat millor els ajuts que han anunciat el govern català i espanyol. Liliana Reyes demana “que es flexibilitzin els procediments, és a dir, que els desocupats o les persones vulnerables que tinguin accés a aquests ajuts puguin cobrar de manera continuada i sense obstacles burocràtics”. De la seva banda, Joan Barrachina, ha demanat que “aquests ajuts s’implementin per la via ràpida perquè, si no és així, vindran temps molt difícils”.

Més del 38% de les empreses de L’H i el Baix Llobregat han cessat la seva activitat

Degut a les limitacions de mobilitat dels treballadors, més del 38% de les empreses de L’Hospitalet i el Baix Llobregat han hagut de cessar totalment la seva activitat. Al voltant d’un 43% de les companyies han hagut de presentar ERTOs. Aquests són alguns dels resultats que s’extrauen del qüestionari sobre l’impacte de l’estat d’alarma i el COVID-19 realitzat per AEBALL (Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat) a més d’un centenar d’empreses del territori en els darrers dies.

Segons aquest estudi, una de les major preocupacions de les empreses és la seva viabilitat econòmica. Prop del 56% de les companyies que han participat afirmen que la situació actual les portarà a sol·licitar més finançament del previst. En el cas de les empreses que continuen actives, el 38% dels consultats preveuen una reducció progressiva de l’activitat en les properes setmanes.

Canals d’informació i assessorament

UGT de L’Hospitalet ha habilitat un seguit de telèfons de contacte per assessorar i informar: 696 598 080 / 686 926 801 / 637705943. També es poden enviar les consultes al correu electrònic ugt@hospitalet.ugt.org o bé consultar la web del sindicat.

CCOO de L’Hospitalet ha habilitat un telèfon únic (933 100 000) i una consulta online per assessorar a tothom sobre els efectes laborals que se’n deriven de la crisi sanitària.

AEBALL ha creat la Xarxa de Suport COVID-19 que agrupa i dona visibilitat als diferents projectes que s’estan duent a terme.