Els primers 10 dies d'estat d'alarma Reproduir video

25-03-2020 Els primers 10 dies d'estat d'alarma

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 25-03-2020

  25-03-2020

  Els primers 10 dies d'estat d'alarma

 • Video: 21-03-2020

  21-03-2020

  Queda't a casa

 • Video: 16-03-2020

  16-03-2020

  L'alcaldessa informa de les mesures municipals en relació a l'estat d'alarma

 • Video: 13-03-2020

  13-03-2020

  Batecs 13 març - PLAYMOBIL I FOTOGRAFIA

  Amb els instagramers @danitoril i @clickmenchu

 • Video: 11-03-2020

  11-03-2020

  Clip Aula L'H 11 de març - L'H Biodiversitat. El riu Llobregat

 • Video: 11-03-2020

  11-03-2020

  Aula L'H 11 de març - El programa Violència Zero des dels Zero

El recinte Granvia de la Fira acollirà un hospital de campanya amb 300 llits

Un mapa interactiu publicat per Salut xifra en uns 600 els casos de Covid-19 diagnosticats a L'H

Benet Balagué: "Trobar-te malalt i sol a casa pesa molt"

Va haver d'informar del tancament als casals de gent gran de la ciutat

Els treballadors dels sectors no essencials s'hauran de confinar a casa

La nova mesura del govern espanyol entrarà en vigor aquest dilluns

Quines mesures d'higiene s'han de seguir en tornar a casa?

El Departament de Salut també dona consells a la gent gran per a un confinament saludable

Com afecta el confinament als infants amb discapacitat?

En parlem amb famílies i professorat

L'Hospital de Bellvitge es transforma pel Covid-19

S'habiliten 50 llits als passadissos de Consultes Externes

 • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència
 • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència
 • Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 03. 2020

Primeres iniciatives ciutadanes per confeccionar material sanitari d'urgència

Mascaretes i material de protecció

Entitats i ciutadans de L’H s’estan organitzant per produir material sanitari que pugui ajudar a pal·liar la seva escassetat als hospitals i residències. La comunitat de gent interessada en la impressió 3D ja treballa en produir viseres d’aïllament i l’Associació Dones de Sant Josep està confeccionant mascaretes.

Algunes desenes d’hospitalencs estan treballant en la confecció de peces amb la tecnologia 3D per a suplir les carències de materials de la sanitat catalana per culpa de la crisi del coronavirus.

Des de l’acadèmia de robòtica Nubótica, al Centre, el seu director Javier Picornell treballa de forma coordinada amb grups de col·laboració o makers, creats espontàniament a través de les xarxes socials, que creen materials a través de la tecnologia 3D, entre ells un anomenat Coronavirus Makers. A tota Espanya ja són centenars de persones en el grup, que s’estructura a nivell territorial. A L'Hospitalet, el grup està coordinat per Daniel Cruz.

En aquest grup estan desenvolupant diversos materials, “en coordinació amb hospitals i amb les autoritats sanitàries”, segons Picornell, i de moment estan fabricant unes viseres a les que es pot afegir unes pantalles plàstiques d’acetona molt barates i que, en conjunt, serveixen per posar una superfície aïllant entre el sanitari i el pacient. Es un dispositiu semblant a les viseres de protecció dels soldadors. A més, han organitzat un sistema de recollida de viseres amb l’ajuda desinteressada d’algunes empreses de missatgeria.

Javier Picornell té treballant fins a cinc impressores 3D que triguen entre dues hores i mitja i sis hores i mitja en fer cada peça. Quan arriben a cinc, les pot enviar al centre logístic del grup, a Barcelona, des d’on es distribueixen. Picornell també ha organitzat un petit centre logístic a L’Hospitalet per a què la quinzena de persones amb les que té contacte i que estan col·laborant també les puguin enviar encara que no arribin a les cinc unitats.

Segons Picornell, al nucli de Coronavirus Makers treballen en altres projectes, com respiradors, que podran posar en marxa properament. El responsable de Nubótica creu que el pròxim projecte seran peces per a respiradors.

Aquesta iniciativa s’ha conegut una mica abans que el Consorci de la Zona Franca hagi anunciat la creació d’un dispositiu de respiració mecànica dissenyat per ser fabricat amb aquesta tecnologia de forma industrialitzable i supervisat per un expert mèdic del Centre d’Innovació de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, el doctor Lluís Blanch, que a més és expert en ventilació mecànica. També col·laboren en el projecte el centre d’innovació tecnològica Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i empreses com Airbus, Navantia o HP. Aquest primer respirador rep el nom de Leitat 1, i ja es treballa en un de millorat, el Leitat 2.

Mascaretes de les Dones de Sant Josep
Una altra iniciativa ha estat la de les Dones de Sant Josep, que ja han lliurat les primeres mascaretes de protecció confeccionades amb tela. Les sòcies s’han organitzat i les més destres han ajudat a fer un disseny de mascareta i a confeccionar-lo de la forma més senzilla possible.

El problema aquí és el material de confecció. Segons explica la presidenta de l’associació, Montserrat Arroyo, els estan arribant donacions de llençols de cotó i també compten amb la col·laboració d’algunes merceries de la ciutat. El destí de les mascaretes és “personal no sanitari, sobre tot de diferents tipus de residències així com per a persones que han d’anar a treballar obligatòriament i no tenen cap material de protecció”.

A banda, a l’Associació Dones de Sant Josep també tenen una bossa de persones voluntàries que estan col·laborant amb persones que no poden sortir al carrer per fer les compres o per recollir aliments de la xarxa de solidaritat de la ciutat.