Els primers 10 dies d'estat d'alarma Reproduir video

25-03-2020 Els primers 10 dies d'estat d'alarma

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 25-03-2020

  25-03-2020

  Els primers 10 dies d'estat d'alarma

 • Video: 21-03-2020

  21-03-2020

  Queda't a casa

 • Video: 16-03-2020

  16-03-2020

  L'alcaldessa informa de les mesures municipals en relació a l'estat d'alarma

 • Video: 13-03-2020

  13-03-2020

  Batecs 13 març - PLAYMOBIL I FOTOGRAFIA

  Amb els instagramers @danitoril i @clickmenchu

 • Video: 11-03-2020

  11-03-2020

  Clip Aula L'H 11 de març - L'H Biodiversitat. El riu Llobregat

 • Video: 11-03-2020

  11-03-2020

  Aula L'H 11 de març - El programa Violència Zero des dels Zero

El recinte Granvia de la Fira acollirà un hospital de campanya amb 300 llits

Un mapa interactiu publicat per Salut xifra en uns 600 els casos de Covid-19 diagnosticats a L'H

Benet Balagué: "Trobar-te malalt i sol a casa pesa molt"

Va haver d'informar del tancament als casals de gent gran de la ciutat

Els treballadors dels sectors no essencials s'hauran de confinar a casa

La nova mesura del govern espanyol entrarà en vigor aquest dilluns

Quines mesures d'higiene s'han de seguir en tornar a casa?

El Departament de Salut també dona consells a la gent gran per a un confinament saludable

Com afecta el confinament als infants amb discapacitat?

En parlem amb famílies i professorat

L'Hospital de Bellvitge es transforma pel Covid-19

S'habiliten 50 llits als passadissos de Consultes Externes

 • Els Mossos detenen a L'H el líder del grup criminal que estafava amb el mètode vishing

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 26. 02. 2020

Els Mossos detenen a L'H el líder del grup criminal que estafava amb el mètode vishing

Enganyaven les víctimes per aconseguir les seves dades bancàries

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal que va estafar més de 100 persones pel mètode del "vishing". Enganyaven les víctimes, d’edat avançada, per aconseguir les seves dades bancàries per fer transferències de diners a favor seu o compres per Internet. Van estafar més de mig milió d'euros a víctimes de diferents punts de l'Estat. El seu líder ha estat detingut a L’H i ha ingressat a presó.

L'operatiu, que s'ha desenvolupat en diverses fases, ha permès detenir el principal líder de l'organització, un home de 24 anys i de nacionalitat espanyola, i citar com a investigats altres membres del grup criminal.

La modalitat d'estafa és coneguda com a vishing (combinació de les paraules angleses voice i phising), on els investigats pels fets utilitzen la línia telefònica convencional i l'enginyeria social per provocar l'engany a les víctimes, i en aquest cas concret, per obtenir informació bancària, tant de les seves targetes de crèdit com de la seva banca digital.

La investigació es va iniciar al novembre de 2018 quan els Mossos van detectar un augment considerable de denúncies per estafes bancàries seguint un patró molt similar.

La majoria de les víctimes, d'arreu de l'Estat espanyol, eren persones d'edat d'avançada, gairebé tots ells pensionistes sense cap altre tipus d'ingrés. L'estafa s'iniciava amb una trucada telefònica d'un membre del grup al domicili de la víctima, l'interlocutor s'identificava com a membre d'una entitat bancària, d'una gestora de mitjans de pagament o una altra entitat anàloga. Manifestava a la víctima que havien detectat una compra per internet d'un import elevat mitjançant la seva targeta bancària.

La víctima ràpidament es veia angoixada en trobar-se amb una operació bancària que no havia realitzat i de la qual tampoc domina el seu funcionament. En aquests moments l'estafador començava una conversa amable i tranquil•litzadora per tal guanyar-se la confiança la víctima, finalment li proposava una solució: per anul•lar la compra li sol•licita la numeració sencera de la seva targeta bancària i el codi de verificació de la targeta (CVV o CVC).

Amb aquestes dades l'estafador, mentre continua parlant per telèfon amb la víctima, començava a realitzar compres en línia reals.

Els investigadors van comprovar que el grup tenia establerta una estructura jerarquitzada i les tasques de cadascun dels seus membres molt definides. Així cadascun dels membres tenia una tasca assignada: selecció de les víctimes, realització de trucades telefòniques, materialització de les operacions de compra per Internet, recollida de les mercaderies adquirides i la revenda dels articles aconseguits.

Els policies van comprovar que seguint aquest patró operatiu el grup hauria comès més de 100 estafes arreu de l'Estat espanyol amb les quals haurien aconseguit més de 500.000 euros.

El passat 12 de febrer, en una de les diferents fases de l'operatiu, els mossos van detenir a L'Hospitalet el principal líder del grup, el qual va ingressar a presó després de passar a disposició judicial.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.