Celebració del Consell de Districte de Bellvitge-Gornal Reproduir video

21-03-2018 Celebració del Consell de Districte de Bellvitge-Gornal

Notícia de L'Informatiu

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 21-03-2018

  21-03-2018

  Aula L'H 21 març - Bones Pràctiques de l'FP a L'Hospitalet

  I també, la jornada científica del Mercè Rodoreda

 • Video: 21-03-2018

  21-03-2018

  Clip Aula 21 març - A fons. Jornada científica a l'institut Mercè Rodoreda

 • Video: 21-03-2018

  21-03-2018

  Clip Aula L'H 21març - A mi m'agrada. El Paco i l'Asha (Prat de la Manta) recomanen llibres

 • Video: 20/03/2018

  20/03/2018

  Mostra itinerant de Reciclart-e i l'Associació Educativa Nou Quitxalles

  Noticia de L'Informatiu

 • Video: 16-03-2018

  16-03-2018

  Presentació dels treballs de recerca Beques de L'H

  Notícia de L'Informatiu

 • Video: 15-03-2018

  15-03-2018

  La Comissió de Jubilats de L'H es manifesta per reclamar pensions dignes

  Notícia de L'Informatiu

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 19. 10. 2017

L'escola Ramon y Cajal impulsa l'Escola Nova 21 a L'Hospitalet

Un projecte de renovació pedagògica

L'escola Ramon y Cajal, a Collblanc-la Torrassa, ha estat el centre educatiu de L'Hospitalet triada per ser impulsor del programa de renovació pedagògica Escola Nova 21. En el programa hi ha 9 centres més de primària i secundària de la ciutat, que treballen per introduir nous mètodes que afavoreixin un aprenentatge més significatiu i motivador. 

El curs passat, la Fundació Unesco, la Fundación Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya van liderar un moviment renovador que volia pensar en noves formen d'aprenentatge més adaptades al món global i tecnològic actual, que afavorissin que tots els alumnes tinguin les mateixes oportunitats per aprendre. Després van obrir el termini perquè les escoles catalanes que volguessin s'apuntessin.

L'èxit va ser rotund. S'hi van apuntar 400 escoles. Els promotors van decidir llavors crear un grup de 30 que lideressin el programa. Una de les escoles triades ha estat el centre Ramon y Cajal. Hi ha 9 centres més que també se sumen al programa però a una velocitat menor. Són les escoles Charlie Rivel, la Marina, Patufet-Sant Jordi i Paco Candel; els instituts Europa i Apel•les Mestres; i els centres concertats Sant Jaume de la FEP, Joan XXIII i Pare Enric d'Ossó.

Però, que significa treballar seguint el model d'Escola Nova 21? "És una proposta de transformació del sistema educatiu, per actualitzar-la a la nova societat del segle XXI. És una aliança entre diferents centres educatius que ja estàvem fent activitats innovadores i que volem aplicar-les en tots els nivells i donar-les a conèixer. És un repte i és una oportunitat", explica la directora de l'escola Ramon y Cajal, Dolors Luna.

En Escola Nova 21 el nen és el centre de l'aprenentatge. Les accions busquen que tots els nens se sentin motivats a aprendre. "Hem trencat amb el silenci a l'aula, amb la classe tradicional del metre que dona la lliçó. Perquè els alumnes i els professors manifesten que l'aprenentatge memorístic avorreix", afirma Dolors Luna.

En el nou mètode aprenentatge, tothom a l'escola pensa en prototips que puguin ser interessants. Es proven i si funcionen s'apliquen a diferents grups classe. Activitats d'investigació, treball cooperatiu en grup, racons de matemàtiques pràctiques, projectes transversals que impliquen diverses àrees de coneixement són alguns dels elements que es desenvolupen.

"Per a una escola com la nostra, catalogada com de màxima complexitat, treballar en la línea de l'Escola Nova 21 significa oferir la màxima qualitat que afavoreixi l'èxit educatiu i l'igualtat d'oportunitats, l'equitat, per a tots els nostres alumnes", diu Dolors Luna.

El programa d'educació de Televisió L'Hospitalet, Aula L'H, ha tractat en profunditat la iniciativa renovadora de l'escola Ramon i Cajal. (Més informació veure el programa pitjant al vídeo de la part superior).