Batecs 1 febrer - La boxa i el hip hop amb Isaac Real Reproduir video

01-02-2019 Batecs 1 febrer - La boxa i el hip hop amb Isaac Real "Chaca"

Ex campió europeu en pes mitjà i component de Rosa Rosario

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 14-06-2019

  14-06-2019

  Batecs 14 Juny: "Estudis i xarxes socials" amb el Guillem Viladoms

  Té més de 250.000 seguidors al Tik Tok

 • Video: 07-06-2019

  07-06-2019

  Batecs 7 de Juny - "Els aromes d'un bon cafè" amb el Sergi Egea d'Animal Coffee

 • Video: 31-05-2019

  31-05-2019

  Batecs 31 Maig - "Mi dieta vegana", amb la influencer Marta Martínez

  Receptes saludables amb 135.000 seguidors

Presentació del Gamelab 2019 que se celebrarà a l'Hotel Hesperia Tower del 26 al 28 de juny

El congrés reunirà a creadors, executius i inversors del món dels videojocs

El quart capità de l'Hospi, Cristian Gómez, fa autocrítica

Considera una obligació ascendir a Segona B la propera temporada

Es lliuren els Premis de la 20a edició de les Jornades Científiques i Tecnològiques

L'institut Mercè Rodoreda obté el premi al millor centre

L'Hospital de Bellvitge implanta el seu primer cor artificial total

És una complexa intervenció molt excepcional a Espanya

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia reportatges 08. 10. 2018

Crisi als quioscos

En l'última dècada més de la meitat dels quioscos de L'H ha baixat la persiana

La crisi dels diaris de paper afecta també als quioscos, que a poc a poc desapareixen de la ciutat. De les 75 llicències vigents el 2009, l'any passat només en quedaven 31.

El principal motiu és el descens en les vendes dels diaris de paper per l'auge del consum digital de notícies, però també hi ha altres factors, com els horaris intensius i les dificultats que imposen les distrïbuidores. Els quiosquers, poc optimistes, busquen ara noves fonts d'ingressos per sobreviure.

Manuel Arsís va agafar el quiosc de la plaça del Repartidor ara fa dotze anys, i tot i que en un principi el negoci servia per mantenir-lo a ell i al seu germà, en els últims anys ha vist com les vendes baixaven en un trenta per cent. Tant ell, com la resta de companys del gremi, creu que la resposta està en l'augment del consum digital de les notícies i la falta de costum dels joves de llegir diaris. El públic que consumeix diaris no es renova, i això es nota en les vendes.


Les impressions dels quiosquers coincideixen amb les dades. Segons l'Anuari Estadístic de L'Hospitalet des del 2001 fins al 2009 els 75 quioscos que hi havia a la ciutat es van mantenir estables. Des de llavors però va començar una abrupta davallada en el nombre de llicències, que va fer que el 2017 només quedessin 31 quioscos oberts.


A banda del descens en les vendes de diaris els quiosquers també parlen d'altres factors que expliquen la lenta desaparició del seu negoci. Denuncien que les distribuïdores de premsa no tenen cura del gremi, no compleixen els seus compromisos de distribució i els deixen un marge de benefici per diari venut molt petit. A canvi d'això les distrïbuidores reben una plataforma de venda amb horaris llargs que comencen molt d'hora, i que s'han de mantenir oberts, segons conveni, 362 dies l'any. I en locals, recorden els quiosquers, que no tenen lavabo propi.


Negocis alternatius


Si no es venen diaris cal vendre altres coses. El Manel s'ha centrat en revistes especialitzades i joguines, que són ara la taula de salvació que substitueix la venda dels diaris. La Marga, en canvi, hi sobreviu amb la venda de les plantes i la papereria. Ella va tancar fa uns anys el quiosc del carrer Castelao i se'n va anar a l'altra vorera a un nou local. Això li ha permès augmentar l'espai dedicat a un altre tipus de producte i evitar, a més, les incomoditats d'un quiosc de carrer. Aquí ja ha decidit que el diari en paper no tira i que deixarà de vendre'l. "Ens quedarem amb revistes, però tot el que sigui premsa diària s'ha acabat perquè no és rendible".


Alguns clients encara continuen fidels a la tradició de comprar diaris i revistes al quiosc del barri. La majoria ho fa per costum. D'altres han deixat de consumir premsa diària er fer-ho només el cap de setmana. En tot cas, la imatge tradicional del quiosc que ha acompanyat places i cantonades fins ara desapareix, i els quiosquers no tenen gaire fe en què reaparegui. Com diu el Manuel Arsís des del quiosc de la plaça del Repartidor, "si aguanto fins la jubilació, que no crec, ja em dono per satisfet".