Batecs 1 febrer - La boxa i el hip hop amb Isaac Real Reproduir video

01-02-2019 Batecs 1 febrer - La boxa i el hip hop amb Isaac Real "Chaca"

Ex campió europeu en pes mitjà i component de Rosa Rosario

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 14-06-2019

  14-06-2019

  Batecs 14 Juny: "Estudis i xarxes socials" amb el Guillem Viladoms

  Té més de 250.000 seguidors al Tik Tok

 • Video: 07-06-2019

  07-06-2019

  Batecs 7 de Juny - "Els aromes d'un bon cafè" amb el Sergi Egea d'Animal Coffee

 • Video: 31-05-2019

  31-05-2019

  Batecs 31 Maig - "Mi dieta vegana", amb la influencer Marta Martínez

  Receptes saludables amb 135.000 seguidors

El Ple municipal debatrà el projecte d'ampliació de Fira Granvia

L'equip de govern una mofificació del Pla General Metropolità

L'Hospi dipositarà dilluns l'aval per ser present a la 2a B

Considera que la xifra a abonar correspon al deute només del Reus "B"

L'exposició 'Parèntesi?' compara L'H de la Guerra Civil amb la del primer franquisme

Produïda pel Museu de L'Hospitalet i el Centre d'Estudis

María Vicente lidera l'heptatló a l'Europeu sots-20

Sara Gallego debuta divendres als 400 metres tanques

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia reportatges 20. 10. 2016

L'associació Perseu demana la protecció de l'edifici El Coro

L'entitat de defensa del patrimoni esgrimeixen la història d'aquesta singular nau situada al carrer del Baró de Maldà

L’Associació Perseu de defensa del patrimoni arquitectònic de L’Hospitalet està fent una campanya per intentar salvar de la destrucció el conegut com a edifici d’El Coro, una antiga gran nau situada al carrer del Baró de Maldà (al Centre). Construïda el 1925 pels socis d’una coral, ara amenaça ruïna i podria acabar en breu els seus dies. La salvació, però, sembla molt complicada.

El Coro és un edifici amb una història singular que ressegueix la pròpia història del segle XX a aquest país. Deu el seu nom a que el van construir amb les seves mans els integrants d’una de les moltes corals que van conviure a la ciutat a partir de mitjans del segle XIX, la coral Campestre.

Com és visible encara en la façana que dóna al carrer Baró de Maldà, la construcció data del 1925 i va servir inicialment com a seu social d’aquella coral. Avui dia el que resta d’aquella obra està molt deteriorat. Fins i tot una part de la construcció ha estat enderrocada arran d’un suposat incendi. És la part posterior, que dóna al carrer de la Riera de la Creu, on inicialment hi havia un petit teatre per al servei dels socis de la coral. Tot i això, l’associació conservacionista Perseu estan fent campanya perquè no es perdi definitivament.

En la dècada de 1930, l’edifici seria utilitzat pel sindicat CNT, que va tenir aquí una seu. Durant la Guerra Civil Espanyola es va fer servir com a centre de reclutament i d’aquí van sortir molts dels voluntaris hospitalencs de les columnes armades de les primeres setmanes de lluita.

El president de Perseu, Ireneu Castillo, invoca aquests esdeveniments que es van viure entre les parets al llarg del segle XX i creu que bé mereixen que s’intenti rescatar-lo de la piqueta, destí més que previsible en ser de propietat particular. “Demanem que es recuperi tot el que es pugui recuperar. Seria ideal que es pogués restaurar, és clar, però això potser és demanar massa", afegeix Castillo, qui en tot cas demana que es preservi d’alguna forma la memòria del local.

Incautat pels franquistes

Durant el franquisme l’edifici va ser incautat pels vencedors i va allotjar diverses empreses, entre elles una de plàstics anomenada SAPLAS. A mitjan de la dècada de 1980 va caure en desús i la seva conservació s’ha ressentit.

L’edifici del Coro té una protecció mínima dins del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat, fet que dificulta qualsevol actuació destinada a recuperar-ho. En paraules de Josep Maria Solias, cap de secció de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament, “aquest edifici té una declaració ambiental de normes estètiques. Aquest tipus de declaració no impedeix l’enderroc de l’edifici, només indica que el nou ha de seguir uns criteris de composició que estan marcats en les pròpies normes, les quals formen part al seu torn del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic”.

Algunes fonts afirmen que el destí del solar d’El Coro seria la construcció de pisos. De moment, l’edifici del costat, sense interès arquitectònic i on hi havia instal·lacions d’aigües de Barcelona, ja ha estat enderrocat.