Batecs 5 oct - Toni Burrueco, jugador de bàsquet en cadira de rodes Reproduir video

05-10-2018 Batecs 5 oct - Toni Burrueco, jugador de bàsquet en cadira de rodes

Com canvia la vida després d'un accident de trànsit

Destaquem Tots els vídeos

 • Video:

  Els mitjans de comunicació us desitgem Bones Festes amb aquesta història de Nadal

 • Video: 23/05/2018

  23/05/2018

  En 5 minuts - "WhiCh" de la companyia Ködai al Festival d'Arts Escènicques de Santa E

 • Video: 22-05-2018

  22-05-2018

  Recuperem memòria històrica Tecla Sala

  Els records sobre l'antiga fàbrica tèxtil

Nou ascens de categoria del CP Gornal

La propera temporada disputaran la Tercera Categoria

La Generalitat enllesteix un nou Decret Llei en matèria d'habitatge

Ho anuncia el conseller de Territori en un col.loqui a l'auditori del CC Tecla Sala

L'Escola d'Adults de Bellvitge i el Gornal s'han unificat oferint nous ensenyaments

Per donar resposta a la demanda formativa d'ambdós barris

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia reportatges 20. 10. 2016

L'associació Perseu demana la protecció de l'edifici El Coro

L'entitat de defensa del patrimoni esgrimeixen la història d'aquesta singular nau situada al carrer del Baró de Maldà

L’Associació Perseu de defensa del patrimoni arquitectònic de L’Hospitalet està fent una campanya per intentar salvar de la destrucció el conegut com a edifici d’El Coro, una antiga gran nau situada al carrer del Baró de Maldà (al Centre). Construïda el 1925 pels socis d’una coral, ara amenaça ruïna i podria acabar en breu els seus dies. La salvació, però, sembla molt complicada.

El Coro és un edifici amb una història singular que ressegueix la pròpia història del segle XX a aquest país. Deu el seu nom a que el van construir amb les seves mans els integrants d’una de les moltes corals que van conviure a la ciutat a partir de mitjans del segle XIX, la coral Campestre.

Com és visible encara en la façana que dóna al carrer Baró de Maldà, la construcció data del 1925 i va servir inicialment com a seu social d’aquella coral. Avui dia el que resta d’aquella obra està molt deteriorat. Fins i tot una part de la construcció ha estat enderrocada arran d’un suposat incendi. És la part posterior, que dóna al carrer de la Riera de la Creu, on inicialment hi havia un petit teatre per al servei dels socis de la coral. Tot i això, l’associació conservacionista Perseu estan fent campanya perquè no es perdi definitivament.

En la dècada de 1930, l’edifici seria utilitzat pel sindicat CNT, que va tenir aquí una seu. Durant la Guerra Civil Espanyola es va fer servir com a centre de reclutament i d’aquí van sortir molts dels voluntaris hospitalencs de les columnes armades de les primeres setmanes de lluita.

El president de Perseu, Ireneu Castillo, invoca aquests esdeveniments que es van viure entre les parets al llarg del segle XX i creu que bé mereixen que s’intenti rescatar-lo de la piqueta, destí més que previsible en ser de propietat particular. “Demanem que es recuperi tot el que es pugui recuperar. Seria ideal que es pogués restaurar, és clar, però això potser és demanar massa", afegeix Castillo, qui en tot cas demana que es preservi d’alguna forma la memòria del local.

Incautat pels franquistes

Durant el franquisme l’edifici va ser incautat pels vencedors i va allotjar diverses empreses, entre elles una de plàstics anomenada SAPLAS. A mitjan de la dècada de 1980 va caure en desús i la seva conservació s’ha ressentit.

L’edifici del Coro té una protecció mínima dins del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat, fet que dificulta qualsevol actuació destinada a recuperar-ho. En paraules de Josep Maria Solias, cap de secció de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament, “aquest edifici té una declaració ambiental de normes estètiques. Aquest tipus de declaració no impedeix l’enderroc de l’edifici, només indica que el nou ha de seguir uns criteris de composició que estan marcats en les pròpies normes, les quals formen part al seu torn del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic”.

Algunes fonts afirmen que el destí del solar d’El Coro seria la construcció de pisos. De moment, l’edifici del costat, sense interès arquitectònic i on hi havia instal·lacions d’aigües de Barcelona, ja ha estat enderrocat.