Veïns, 17 setembre - La cooperativa AEMA i la Festa Major dels Blocs Ciutat Comtal Reproduir video

17-09-2019 Veïns, 17 setembre - La cooperativa AEMA i la Festa Major dels Blocs Ciutat Comtal

Nova secció "Algunes històries de L'H", amb Manuel Domínguez del CEL'H

 

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 20-09-2019

  20-09-2019

  Batecs 20 Set. - ENTRENAMENT FEMENÍ (per acceptar-se)

  Amb les entrenadores de Fit Lovas

 • Video: 19-09-2019

  19-09-2019

  Entrevista de L'informatiu - Manuel Piñar, president de la Federació d'Associacions de Veïns L'H

 • Video: 17-09-2019

  17-09-2019

  Veïns, 17 setembre - La cooperativa AEMA i la Festa Major dels Blocs Ciutat Comtal

  Nova secció "Algunes històries de L'H", amb Manuel Domínguez del CEL'H

 • Video: 17-09-2019

  17-09-2019

  Entrevista de L'informatiu - Liliana Reyes, coordinadora general de CCOO de L'H

 • Video: 13-09-2019

  13-09-2019

  Entrevista de L'informatiu - Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet

 • Video: 12-09-2019

  12-09-2019

  Entrevista de L'informatiu - Merche García, Síndica de Greuges de L'H

 • Video: 10-09-2019

  10-09-2019

  Veïns - Matilde Marcé, una hospitalenca de soca-rel

  I l'entitat boliviana Yachay Folk i el Dia Internacional de la Xocolata

 • Video: 24-05-2019

  24-05-2019

  Batecs 24 maig - "Pastisseria creativa", amb Tartadictos

  Una passió molt llaminera

 • Video: 25-08-2019

  25-08-2019

  Infants i joves es diverteixen en els diferents casals d'estiu que s'ofereixen a la ciutat

El CE L'Hospitalet aconsegueix la quarta victòria consecutiva contra el Santfeliuenc (2-3)

Els hospitalencs dormen líders a l'espera del resultat del partit de demà entre el Mafumet i l'Igualada

L'Hospitalet surt al carrer a la Marxa Nocturna contra la violència de gènere

Convocada per les "Dones feministes de L'Hospitalet"

Se celebra el Dia Europeu sense Cotxes en el sí de la Setmana Europea de la Mobilitat

S'han tallat al trànsit zones delimitades del barri del Centre

L'Hospi preveu un duel intens al camp del FC Santfeliuenc

Els riberencs busquen la quarta victòria consecutiva

Comença l'hora de la veritat pel CB L'Hospitalet

Rep dissabte al CB Villarrobledo, al poliesportiu del Centre

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 17. 11. 2014

"L'esplai ha estat la construcció d'un somni"

El Club d'Esplai Bellvitge celebra 45 anys

El Club d’Esplai Bellvitge és l’esplai amb més història de tot Catalunya. Es va crear l'any 1969 i ha estat la llavor de la Federació Catalana de l’Esplai. Va néixer a partir de l'acció voluntària de joves vinculats a la parròquia i ha crescut amb el barri de Bellvitge, donant resposta a les seves necessitats. El 45è aniversari s'ha celebrat amb una gran festa.

El Club Esplai Bellvitge neix l'any 1969, en un moment en què el barri de Bellvitge encara està en construcció. Un grup de joves comencen a treballar amb nens que estan pel carrer, en un barri sense equipaments ni serveis.

L'esplai va començar organitzant activitats com ara excursions, les sessions de cinema els diumenges a la tarda o les primeres colònies. Carles Barba és el vicepresident del Club i la seva relació amb l'esplai va començar l'any 1976, quan només es feien activitats d'estiu. Barba recorda va nar a "ajudar uns dies i després m'hi vaig quedar com a monitor. Llavors la realitat del barri era força dura. L'esplai era un lloc de refugi, on es podria crear un clima educatiu, on els nens podien realitzar diferents activitats i també aprendre valors."

Un esplai producte de la historia d'un barri

El Club Esplai Bellvitge ha crescut de la mà del barri i ha fet, segons Barba, "durant els anys 60 i 70 de contenció davant dels perills de seguretat al carrer. I ara els més joves troben els valors que en una societat de consum no es podem comprar, com per exemple l'amistat. És un espai de superació i de creixement personal; és un lloc on construir somnis i fer-los realitat.

Durant els anys 70 i 80, l'esplai segueix la seva evolució i passa d'organitzar activitats només a les vacances o els caps de setmana a fer-les de forma diària. Carles Barba afirma que "això va ser molt nou, perquè els esplais al principi només funcionaven els caps de setmana. De seguida, ens vam adonar que per ser eficaços calia treballar cada dia"

L'esplai estava situat al principi al carrer Prado nº2, en uns locals que, com passava a d'altres del barri, s'inundaven amb facilitat, i no estaven preparats per a les activitats de l'esplai. Als anys 70, i després de les diferents mobilitzacions del barri de Bellvitge per aturar la construcció de més vivendes, es va aconseguir que es construïssin equipaments pel barri. Entre ells, el del Club Esplai Bellvitge perquè els nens i joves poguessin tenir un lloc i un espai per a créixer en el seu temps d'oci.

Amb la democràcia, i gràcies a les ajudes de les administracions es va construir l'edifici on s'ubica actualment l'esplai. És un projecte que ha estat possible segons el seu vicepresident, "a l'acord entre una entitat ciutadana i el suport de l'administració pública, que és el model que ens agrada promoure. I és aquesta la llavor de molts altres esplais a L'Hospitalet, Baix Llobregat i tot Catalunya i també de la Fundació Catalan de l'Esplai".

Resposta a noves necessitats

La funció educativa segueix sent la mateixa però el que ha canviat és el context social i per tant la forma d'arribar als nens i joves es va adaptant. Segons Xavier Castellano, director del Club Esplai Bellvitge, "s'ha d'estar molt atent a la demanda de la ciutat i ens hem d'anar adaptant. Ara en temps de crisis, ens hem reconvertit també en un centre de formació per a joves, reforçant les classes de català".

Actualment, el club ha incorporat d'altres espais com la ludoteca familiar, on els pares poden jugar amb els seus fills petits, o bé el projecte Òmnia que ajuda als més grans a entendre les Noves Tecnologies o bé dóna formació professional als més joves.

Per a Castellano, "que una entitat de lleure faci 45 anys ja és una gran noticia. Ara el club viu una època molt maca perquè tots estem molt vinculats en el projecte tot i els entrebancs de la crisi econòmica"

L'actual president la Fundació Catalana de l'Esplai i un dels fundadors del Club Esplai Bellvitge, Pep Gassó, assegura que "els nois d'ara tenen més de tot, però també les mateixes mancances d'abans. Volem que el seu temps de lleure no sigui un temps només de consum, sinó de valors. Els reptes són els mateixos".

Un esplai que deixa petjada

"Jo no seria el mateix sense l'esplai", aquesta és la reflexió que es repeteix entre tots aquells que han tingut relació. És el cas del seu president que recorda "jo sóc primer un nen d'esplai i després vaig ser monitor i gràcies a això tinc uns valors i una manera de ser i de fer, unes responsabilitats i compromís amb la societat, és una mena d'escola de ciutadania".

Per a Barba, "els valors que et dóna l'esplai com ara treballar en equip o superar dificultats són una experiència vital que t'aporta uns valors que no he après a cap altre lloc."