Veïns - L'Oficina del Voluntariat de L'H i la Fundació Salut i Comunitat Reproduir video

03-12-2019 Veïns - L'Oficina del Voluntariat de L'H i la Fundació Salut i Comunitat

I El Club Vespa de L'Hospitalet

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 04-12-2019

  04-12-2019

  Aula L'H 4 desembre - Jazz Manouche a l'EMMCA i coneixem a un dels alumnes, Camil Arcarazo

 • Video: 04-12-2019

  04-12-2019

  En primera persona - Persones sense llar a L'Hospitalet

 • Video: 03-12-2019

  03-12-2019

  Veïns - L'Oficina del Voluntariat de L'H i la Fundació Salut i Comunitat

  I El Club Vespa de L'Hospitalet

 • Video: 29-11-2019

  29-11-2019

  Batecs 29 Nov - L'HOSPITALET EN BICI (els pros i contres)

  Amb el Raúl Rodríguez, defensor de la mobilitat sostenible a la ciutat

 • Video: 27-11-2019

  27-11-2019

  Clips Aula L'H 27 novembre - L'H Escoles Sostenibles: Blue Containers a l'Ins. Provençana

 • Video: 27-11-2019

  27-11-2019

  Aula L'H 27 novembre - Batxillerat Artístic a l'Institut Bellvitge

 • Video: 27-11-2019

  27-11-2019

  En primera persona - Volem conèixer la realitat dels menors no acompanyats

 • Video: 26-11-2019

  26-11-2019

  Veïns - L'Associació Catalana de Diabetis i el professor Ramon Breu

  I Manuel Domínguez amb la història dels escombriaires

 • Video: 20-11-2019

  20-11-2019

  Aula L'H 20 novembre - Llegir en família. Amb Jaume Centelles

  A L'H Biodiversitat parlem d'espècies invasores

Fira de Barcelona bat rècords de facturació

Esperen tancar el 2019 amb uns ingressos de més de 215 milions d'euros

Torna el torneig de bàsquet infantil Ciutat de L'Hospitalet

Del 6 al 8 de desembre, al poliesportiu de Santa Eulàlia

El calendari del Centre d'Estudis de L'H o com difondre la història de la ciutat

S'han editat un miler d'exemplars presents a establiments comercials de L'Hospitalet

Comença el projecte social Laiapp, a Torre Barrina

Va guanyar el festival de creació L'Hospitalet XR

Les botigues del Centre i Sant Josep celebren la Fira de Nadal

Del 6 al 8 de desembre, la pl. de l'Ajuntament s'omple de parades i activitats

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 17. 11. 2014

"L'esplai ha estat la construcció d'un somni"

El Club d'Esplai Bellvitge celebra 45 anys

El Club d’Esplai Bellvitge és l’esplai amb més història de tot Catalunya. Es va crear l'any 1969 i ha estat la llavor de la Federació Catalana de l’Esplai. Va néixer a partir de l'acció voluntària de joves vinculats a la parròquia i ha crescut amb el barri de Bellvitge, donant resposta a les seves necessitats. El 45è aniversari s'ha celebrat amb una gran festa.

El Club Esplai Bellvitge neix l'any 1969, en un moment en què el barri de Bellvitge encara està en construcció. Un grup de joves comencen a treballar amb nens que estan pel carrer, en un barri sense equipaments ni serveis.

L'esplai va començar organitzant activitats com ara excursions, les sessions de cinema els diumenges a la tarda o les primeres colònies. Carles Barba és el vicepresident del Club i la seva relació amb l'esplai va començar l'any 1976, quan només es feien activitats d'estiu. Barba recorda va nar a "ajudar uns dies i després m'hi vaig quedar com a monitor. Llavors la realitat del barri era força dura. L'esplai era un lloc de refugi, on es podria crear un clima educatiu, on els nens podien realitzar diferents activitats i també aprendre valors."

Un esplai producte de la historia d'un barri

El Club Esplai Bellvitge ha crescut de la mà del barri i ha fet, segons Barba, "durant els anys 60 i 70 de contenció davant dels perills de seguretat al carrer. I ara els més joves troben els valors que en una societat de consum no es podem comprar, com per exemple l'amistat. És un espai de superació i de creixement personal; és un lloc on construir somnis i fer-los realitat.

Durant els anys 70 i 80, l'esplai segueix la seva evolució i passa d'organitzar activitats només a les vacances o els caps de setmana a fer-les de forma diària. Carles Barba afirma que "això va ser molt nou, perquè els esplais al principi només funcionaven els caps de setmana. De seguida, ens vam adonar que per ser eficaços calia treballar cada dia"

L'esplai estava situat al principi al carrer Prado nº2, en uns locals que, com passava a d'altres del barri, s'inundaven amb facilitat, i no estaven preparats per a les activitats de l'esplai. Als anys 70, i després de les diferents mobilitzacions del barri de Bellvitge per aturar la construcció de més vivendes, es va aconseguir que es construïssin equipaments pel barri. Entre ells, el del Club Esplai Bellvitge perquè els nens i joves poguessin tenir un lloc i un espai per a créixer en el seu temps d'oci.

Amb la democràcia, i gràcies a les ajudes de les administracions es va construir l'edifici on s'ubica actualment l'esplai. És un projecte que ha estat possible segons el seu vicepresident, "a l'acord entre una entitat ciutadana i el suport de l'administració pública, que és el model que ens agrada promoure. I és aquesta la llavor de molts altres esplais a L'Hospitalet, Baix Llobregat i tot Catalunya i també de la Fundació Catalan de l'Esplai".

Resposta a noves necessitats

La funció educativa segueix sent la mateixa però el que ha canviat és el context social i per tant la forma d'arribar als nens i joves es va adaptant. Segons Xavier Castellano, director del Club Esplai Bellvitge, "s'ha d'estar molt atent a la demanda de la ciutat i ens hem d'anar adaptant. Ara en temps de crisis, ens hem reconvertit també en un centre de formació per a joves, reforçant les classes de català".

Actualment, el club ha incorporat d'altres espais com la ludoteca familiar, on els pares poden jugar amb els seus fills petits, o bé el projecte Òmnia que ajuda als més grans a entendre les Noves Tecnologies o bé dóna formació professional als més joves.

Per a Castellano, "que una entitat de lleure faci 45 anys ja és una gran noticia. Ara el club viu una època molt maca perquè tots estem molt vinculats en el projecte tot i els entrebancs de la crisi econòmica"

L'actual president la Fundació Catalana de l'Esplai i un dels fundadors del Club Esplai Bellvitge, Pep Gassó, assegura que "els nois d'ara tenen més de tot, però també les mateixes mancances d'abans. Volem que el seu temps de lleure no sigui un temps només de consum, sinó de valors. Els reptes són els mateixos".

Un esplai que deixa petjada

"Jo no seria el mateix sense l'esplai", aquesta és la reflexió que es repeteix entre tots aquells que han tingut relació. És el cas del seu president que recorda "jo sóc primer un nen d'esplai i després vaig ser monitor i gràcies a això tinc uns valors i una manera de ser i de fer, unes responsabilitats i compromís amb la societat, és una mena d'escola de ciutadania".

Per a Barba, "els valors que et dóna l'esplai com ara treballar en equip o superar dificultats són una experiència vital que t'aporta uns valors que no he après a cap altre lloc."