Veins - Parlem dels barris de barraques de L'H Reproduir video

15-01-2019 Veins - Parlem dels barris de barraques de L'H

I de Nou Quitxalles i Foto-Viva

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 16-01-2019

  16-01-2019

  Aula L'H 16 gener - El Centre de Normalització Lingüística de L'H

 • Video: 15-01-2019

  15-01-2019

  Veins - Parlem dels barris de barraques de L'H

  I de Nou Quitxalles i Foto-Viva

 • Video: 14/01/2019

  14/01/2019

  El cas de pederàstia dels Maristes, a debat al Barradas

  Noticia de L'Informatiu

 • Video: 11-01-2019

  11-01-2019

  Batecs 11 gen - Aleix Cunillera, creador de la Petjada Verda

  Un petit gest pel medi ambient

 • Video: 09-01-2019

  09-01-2019

  Aula L'H 9 gener - L'escola Oficial d'Idiomes de L'H

  Reportatge sobre el mural de l'Eduard Fontseré i L'Hinterrogatori a Xavi Molist

 • Video: 08-01-2019

  08-01-2019

  Veïns - Campanya de donacions de sang a L'H i homenatge a Joan Noguera

  TRO i el bestiari històric i Rubicon que celebra 10 anys de vida

 • Video: 05-01-2019

  05-01-2019

  Cavalcada dels Reis Mags 2019 (íntegre)

  Sortida de la plaça Francesc Macià, connexions amb les carrosses i arribada a la pl. Ajuntament

 • Video: 05-01-2019

  05-01-2019

  Cavalcada dels Reis Mags 2019 (2a part)

  Recorregut per Santa Eulàlia i Sant Josep i arribada a la plaça de l'Ajuntament

 • Video: 05-01-2019

  05-01-2019

  Cavalcada dels Reis Mags 2019 (1a part)

  Els reis a la plaça Francesc Macià i comença el seguici reial

El Bellsport es reforça de cara a la segona volta

S'incorporen tres nous jugadors de molta qualitat

Cs denúncia a l'Oficina Antifrau l'adjudicació del servei del 010 per part de l'Ajuntament

El govern municipal explica que es va acollir a un acord amb el servei de Barcelona pels seus bons resultats

La remodelació del Poliesportiu Fum d'Estampa s'iniciarà abans de final d'any

Es renovarà tota la instal•lació per oferir un millor servei als usuaris

Suport de Junts per L'Hospitalet als alcaldes i membres dels CDR's detinguts

Jordi Monrós considera que les detencions són una nova mostra de repressió de l'Estat espanyol

Convocades 5.000 places de docents a Catalunya

TV de L'H parla amb una aspirant i el sindicat USTEC

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 20. 12. 2016

Can Serra, noces d'or d'un barri pioner

El Centre d'Estudis n'edita un llibre amb la història

Can Serra compleix 50 anys. Per commemorar l’aniversari, el Centre d’Estudis ha editat un llibre que recull la història del barri. Fora d’ell pocs ho saben però aquesta zona de la ciutat va ser pionera en la defensa dels valors comunitaris, de la pau i de la cultura, i tot amb la festa com a fil conductor.

La Casa de la Reconciliació, el centre neuràlgic del barri juntament amb la plaça de la Carpa, va acollir la presentació del llibre Can Serra-50 anys. Història d’un barri de l’Hospitalet, editat pel Centre d’Estudis mitjançant el micromecenatge i escrit per Jaume Botey, Maria Pau Trayner, Pilar Massana, Bonifacio Febrero i Viti Berzonsa.

Tots ells va participar en les lluites per un barri digne i en la munió que va néixer entre els veïns que van estrenar la nova zona residencial de L’Hospitalet que es va aixecar sobre camps de garrofes. Ells han recopilat documents històrics, imatges, testimoniatges que en forma de llibre esdevé “un homenatge a les persones lluitadores, a la gent del barri que va posar els interessos col·lectius per sobre dels personals, que es va unir en la reivindicació i en la festa”, diu Pilar Massana.

Jaume Botey afegeix: “Can Serra va iniciar uns processos molt diferents de la resta de barris: com es va construir la Casa de la Reconciliació, l’Escola d’Adults i el naixement de l’objecció de consciència són patrimoni de Catalunya que neixen a Can Serra”.

El 1966 va arribar els primers veïns al barri de Can Serra, un nou polígon residencial creat al Samontà que es veia com “el Pedralbes de L’Hospitalet” però que no era més que barraquisme vertical per acollir 21.000 residents, fruit de l’especulació del l’Ajuntament franquista de Matías España, dels propietaris dels terrenys i de les inmobiliàries.

Lluita contra l’especulació: la plaça de la Carpa

Els veïns es van organitzar ràpidament i van aconseguir fites importants, com guanyar l’espai de la Carpa per al barri. En aquest emplaçament, on van haver-hi les carpes mòbils del Teatro Nacional Desmontable, l’Ajuntament va donar permís per construir 13 blocs de 13 pisos d’alçada.

Finalment, la lluita veïnal (els veïns tiraven a terra les tanques que barraven el terreny), l’arribada a l’Ajuntament de l’alcalde Vicenç Capdevila i el nou Pla General Metropolità de l’arquitecte Joan Antoni Solans, van aturar la construcció.

En record del teatre mòbil va néixer una plaça, un mercat i una escola que porten el nom de la Carpa en record de l’antiga estructura escènica que va acabar feta ferralla a Can Buxeres.

No va ser l’única lluita, entre moltes més destaca la del “mur de la vergonya”, la contenció del carrer de Peníscola que la immobiliària Corín volia construir a mitja alçada sense garanties estructurals. Les dones del barri van impedir que les obres continuessin fins que no hi hagués garanties que el mur fos sòlid.

Aquí caldria afegir les protestes perquè es tanqués la fàbrica química Cardoner, on actualment hi ha el parc de les Planes, i la foneria de la Farga.

L’objecció de consciència

Un altre dels fets únics de Can Serra és la creació del servei social alternatiu al servei militar, el naixement dels objectors de consciència. “Aquí va néixer el moviment i 30 anys després es va acabar el servei militar” diu Pepe Beúnza, el primer objector del barri. Ell va venir des de València i va crear, juntament amb Martí Olivella, que vivia a Can Serra, el primer equip d’objectors que feien serveis socials al barri.

Primer van ser sis joves, l’any següent 13 i poc a poc Can Serra va esdevenir líder en aquest moviment. Els joves objectors van fer classes a l’Escola d’Adults, es van fer càrrec de l’escola bressol veïnal, la Mafalderia, i van dinamitzar la Llar d’avis. Van ser empresonats per negar-se a fer el servei militar i la Casa de la Reconciliació i els veïns els van donar suport a favor de la cultura de la pau.

La Casa de la Reconciliació

La parròquia és un símbol de Can Serra, perquè és molt més que un espai de culte. És un lloc de trobada, de festa, de difusió de la cultura i la van construir els veïns amb les seves mans. Can Serra tenia parròquia però sense edifici. Jaume Botey n’era el rector. Però un grup de lluitadors antifranquistes i líders del moviment comunista encapçalats per Jaume Valls i Antonio Ruiz van demanar que es construís un local on ells i els veïns poguessin trobar-se sense ser perseguits.

Els veïns van acordar construir-la amb les seves mans i van demanar el suport dels residents que eren manobres. “D’entrada, l’Ajuntament no ens volia donar permís per construir-la perquè no tenia campanar”, diu la Maria Pau Trayner, “doncs sense campanar segueix i cap problema”.

La Casa de la Reconciliació es va construir en un solar que era un abocador, va acollir activitats socials, culturals, de formació i lúdiques que van enfortir els lligams entre la comunitat, con la festa del xai. El nou edifici va aixoplugar l’associació de veïns i l’escola d’adults, acollia cine-club, conferències, el GAT (Grup d’Acció teatral) i moltes més activitats obertes a tot el barri.

L’Escola d’Adults

El centre de formació d’adults va néixer impulsat per la parròquia i membres del PSUC local l’any 1971 per ajudar persones analfabetes o amb baix nivell acadèmic. Va ser impulsada pels veïns davant la consciència que la cultura és fonamental pel creixement de la persona. Va ser una de les primeres escoles d’adults de Catalunya i va ser-ne referent per a la resta.

Com a voluntaris van donar classes objectors de consciència i destacats líders comunistes, com Manolo Sacristán.

El llibre sobre els 50 anys de Can Serra

Escriure un llibre que reculli el mig segle de vida del barri ha estat idea de Josep Enric Martínez, un dels veïns que ha viscut la història des dels inicis. Ell va insistir a Jaume Botey la necessitat de fer-ho perquè tothom conegui el que va passar en aquesta zona del Samontà.

S’hi van sumar la Pilar Massana, que fou la primera assistent social de Can Serra; Maria Pau Trayner, Bonifacio Febrero i Viti Berzosa, el poeta del barri.

Botey s’ha encarregat de la primera part sobre els inicis del barri i la lluita per fer-lo digne. Trayner i Febrero han coordinat i escrit la segona part, la consolidació del barri a partir dels anys 1984 i 1985 i el moviment associatiu que hi va néixer.

El Centre d’Estudis va entomar la tasca per editar-lo mitjançant el micromecenatge. Davant el gran interès que ha aixecat, l’entitat està disposada a fer una segona edició del llibre si té la venda garantida.