El Centre d’Art Tecla Sala presenta una exposició antològica del fotoperiodista Gervasio Sánchez, que recull més de 25 anys de trajectòria pels principals escenaris bèl•lics i postbèl•lics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica. La mostra la formen 140 fotografies en color i blanc i negre, que es podran veure fins al 7 de febrer. 

No ens posem en la pell dels altres i no entenem el seu patiment. Les coses que passen el altres continents sembla que no són el nostre problema. Però és fals. Tot el que passa al món passa perquè som coresponsables, pels nostres negocis, pel negoci de les armes, per la manipulació de governs, pels interessos de la indústria, per la corrupció, per la nostra passivitat”. Així de contundent es mostra Gervasio Sánchez que afirma que les seves fotografies volen que la gent prengui consciència de l’efecte dels conflictes bèl•lics i de la nostra responsabilitat en ells.

L’exposició, comissariada per la fotògrafa Sandra Balsells, mostra la feina que Gervasio Sánchez va iniciar l’any 1984 a l’Amèrica Central, reconeguda amb el Premi Nacional de Fotografia 2009.

L’objectiu és divulgar el treball que Sánchez porta a terme per fer arribar arreu del món la cruesa de les guerres i l’aspecte humà, la fam i el dolor que produeixen. Les fotografies estan ordenades cronològicament a través de cinc grans blocs temàtics: Amèrica Llatina, Balcans, Àfrica, Vides minades i Desapareguts.

La mostra inclou també vuit murals amb prop de 100 retrats de persones directament afectades per algunes de les realitats documentades per Gervasio Sánchez: víctimes de mutilacions i nens explotats com a soldats a Sierra Leone; víctimes de mines antipersona i familiars de persones desaparegudes a diversos països del món.

Gervasio Sánchez ha explicat, en la roda de premsa de presentació de la mostra, que va accedir a portar la seva exposició al Tecla Sala per demostrar que és un bon espai i que, al contrari del que pensa molta gent, no és una sala llunyana. “L’any passat vaig venir a veure l’exposició de Ferran Freixes. Hi havia poca gent. Quan vaig preguntar per què, em van dir que a la gent li costava venir a Tecla Sala perquè està lluny. He volgut fer veure que això no és així. Tecla Sala està a 11 minuts en metro de la plaça Catalunya”.

Activitats paral•leles

Paral•lelament a l’exposició, el Centre d’Art Tecla Sala ha organitzat un seguit d’activitats, conjuntament amb el Servei Educatiu. Els dies 27, 28 i 29 d’octubre, sota el títol ‘La guerra no és un espectacle’, tindran lloc trobades adreçades a instituts de secundària, cicles formatius i altres col•lectius interessats. Gervasio Sánchez compartirà la seva experiència com a fotoperiodista per apropar la realitat de la guerra.

El 10 de desembre, en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans, Gervasio Sánchez i Sandra Balsells conversaran sobre la seva professió com a eina de denúncia.

El 12 de desembre, Gervasio Sánchez farà el taller ‘Els rostres de la guerra’, adreçat a estudiants de fotografia, periodistes, professionals i persones interessades.

‘Antología’ presenta un treball d’enorme valor històric i documental que també és una innegable aportació a la fotografia de reportatge i constata com es poden dignificar les víctimes, retratades amb una mirada particular que enalteix els millors valors del fotoperiodisme. La mostra ha estat produïda pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, amb la col•laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.