Taquilla Inversa -Jo Jet i Maria Ribot presenten Reproduir video

1-12-2022 Taquilla Inversa -Jo Jet i Maria Ribot presenten "Febrer/Agost"

També, l'autora hospitalenca Lídia Ciprés i Popurri Pop

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Clip Taquilla Inversa- Acústic: Jo Jet i Maria Ribot

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Clip Taquilla Inversa- Entrevista: Lídia Ciprés i "El torneo de las especies"

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Clip Taquilla Inversa- Popurri Pop: el mundial de Qatar i el col·lectiu LGTBIQ+

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Clip Taquilla Inversa- Entrevista: Mirèia Puente i el paper de la dona a la història de l'art

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Clip Taquilla Inversa- Reportatge: Suzanna ens presenta "Plot twist"

 • Video: 1-12-2022

  1-12-2022

  Taquilla Inversa -Jo Jet i Maria Ribot presenten "Febrer/Agost"

  També, l'autora hospitalenca Lídia Ciprés i Popurri Pop

 • Video:

  Reportatge: Ale Risorio presenta "Aviverdei" al Gestviu

 • Video: 24-11-2022

  24-11-2022

  Clip Taquilla Inversa- L'Altra Mirada: la tècnica de stop-motion

 • Video: 24-11-2022

  24-11-2022

  Clip Taquilla Inversa- Càsting de TVL'H per OP3

 • Trobades les restes d'un castell medieval a L'H

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 22. 10. 2008

Trobades les restes d'un castell medieval a L'H

Quan es feien feines de rehabilitació de la casa de la Torrassa

Les obres de rehabilitació de la casa de la Torrassa, edifici que dóna nom al barri, han deixat al descobert les restes arqueològiques d'una fortificació medieval que havia quedat amagada darrere les construccions modernes.
L'edifici medieval rescatat data del segle XII, com a molt tard, i podrien correspondre al castell o torre de Bellvís. Les restes de la fortificació corresponen als números 123-129 de la ronda de la Torrassa on hi ha la casa catalogada que l'Ajuntament estava rehabilitant per fer un esplai per a nens i joves.

La trobada de 6 sageteres localitzades en un dels murs de 20 metres i d'un fossat de dimensions considerables situat als costats est i oest de l'edificació confirma que es tracta d'una fortificació militar que correspondria a l'antic castell o torre de Bellvís. Segons ha explicat el cap de la Secció de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament, Francesc Xavier Menendez, se sap de l'existència d'un castell des del segle X i està documentat a partir del segle XII.

Aquest castell estava localitzat en un lloc alt enfront de Santa Eulàlia de Provença­na i que més tard fou anomenat la Torrassa (topònim que prové de torre, preci­sa­ment), reconvertida en masia en àpoca baixmedieval i moderna. Menendez incideix en aquesta idea: "Segons la documentació existent la construcció de la masia coincidia en el lloc amb les antigues cites del castell de Bellvís, això fa pensar que hem trobat les restes de la fortificació, les referències del qual desapareixen al segle XVI, per convertir-se en una casa senyorial i més tard en la masia adoptant un topònim que evocava el seu origen fortificat".

El castell de Bellvís estava estratègicament sobre el talús que separa el Samontà de la Marina, per la qual cosa dominava, cal al sud, Santa Eulàlia, el camí ral i el mar, i cap al nord, amb el mur fortificat, el pas per les terres altes.

Ara continuen els treballs de recuperació tant pel que fa al castell com a la masia i s'enderrocaran les part mes modernes com la façana exterior que el cap de la Secció de Patrimoni Cultural afirma que corresponen a les cases barates que es van construir a principi del segle XX".

L'alcaldessa, Núria Marín, va visitar ahir dia 21 les restes de la fortificació i va qualificar de "sorpresa" la trobada sobre la qual s'ha de continuar treballant i conservar el que es trobi, "a L'Hospitalet no tenim massa vestigis del passat i és important conservar-ho tot, és impressionant el que s'ha trobat".

Per la importància dels elements trobats i pel fet de tractar-se d'una construcció fortificada, la casa de la Torrassa haurà de ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, ja que, per llei, tots els castells reben aquesta classificació.

A L'Hospitalet només tres edificis tenen aquest grau màxim de protecció: Can Sumarro, l'Harmonia i Casa Espanya. La Talaia, com a element fortificat, també accedirà, com la Torrassa, a aquesta categoria.

Canal-h.net 22/10/08