Taquilla Inversa 29 nov - Entrevista i acústic Carlos Sadness Reproduir video

29-11-2018 Taquilla Inversa 29 nov - Entrevista i acústic Carlos Sadness

També, l'hospitalenc Daniel Arrébola i la banda Borraz con Zeta

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 12-12-2018

  12-12-2018

  Aula L'H 12 desembre - Estudiar al EUA amb una beca esportiva. Parlem amb la Judith González i la Nora Galve

 • Video: 30-11-2018

  30-11-2018

  Prisma Musical: Activitats per a persones amb discapacitat intel·lectual

 • Video: 29-11-2018

  29-11-2018

  Taquilla Inversa 29 nov - Entrevista i acústic Carlos Sadness

  També, l'hospitalenc Daniel Arrébola i la banda Borraz con Zeta

El Bellsport L'H no es conforma amb la segona plaça

Es troben a vuit punts del CCR Castelldefels

El ISS L'H Atletisme tanca una gran temporada

De cara al futur el club aposta per l'escola de formació

Cinc centres educatius de L'H participen en el programa INFADIMED

Vol promocionar els hàbits saludables entre els infants

 • Ramon Usall presenta a la Bòbila ‘Tots els camins porten a Romania'

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 09. 10. 2008

Ramon Usall presenta a la Bòbila ‘Tots els camins porten a Romania'

Una novel•la negra del detectiu Rafel Rovira

La Biblioteca de La Bòbila, especialitzada en novel•la negra, va acollir dimecres, 8 d'octubre, la presentació d'un llibre d'aquest gènere: Tots els camins porten a Romania: un cas del detectiu Rafel Rovira, de Ramon Usall.

El llibre, que ha estat guardonat amb el premi Manuel Cerqueda i Escaler, és la primera novel•la protagonitzada pel detectiu Rafel Rovira, un lleidatà que sobreviu investigant marits infidels i petits estafadors mentre somia en emular les gestes dels grans detectius.

Amb l'arribada de la Ioanna Lupescu, una dona de fer feines romanesa sense papers, li revelarà la troballa del cadàver d'un jubilat també originari del país dels Càrpats. És el cos de Florian Grigore, un immigrant atípic, d'aparença senyorial i de devocions marxistes-leninistes. La descoberta del cadàver brindarà al detectiu Rovira l'oportunitat d'investigar, per fi, un veritable cas d'assassinat. Per resoldre'l, comptarà amb la complicitat del sergent Palau, un mosso d'esquadra a qui l'uneix una relació de profunda amistat. Els camins de la investigació duran el detectiu fins a Bucarest, on s'endinsarà en l'univers de la Romania de Nicolae Ceaucescu, el tirà que governà el país amb mà de ferro fins que fou afusellat una freda nit de Nadal el 1989, en plena revolta pels barris i ciutats del país.

La trama és una excusa perfecta per a que l'autor, Ramon Usall, faci una crònica social del país dels Càrpats i per explicar temes com la transició del comunisme al capitalisme. Per Ramon Usall, la descripció de la realitat social d'un territori és un detall que afegeix interès a la seva novel•la, que es nodreix fonamentalment del gènere policíac.

Ramon Usall és, com el seu personatge, d'origen lleidatà. Aquest jove escriptor sempre ha tingut interès per la novel•la negra i ha begut d'autors com Manuel de Pedrolo, Jaume Fuster o Ferran Torrent. Amb Tots els camins porten a Romania és la primera novel•la d'Usall, que anteriorment ja havia escrit assatjos sobre sociologia i història.

Ramon Usall ha apuntat que Tots els camins porten a Romania tindrà continuïtat i que la seva intenció és fer que el personatge d'en Rafel Rovira no es quedi amb un únic cas i que en un futur pugui narrar d'altres.

Per altra banda, com a apassionat de la novel•la negra creu que el cicle de novel•la negra que organitza el Centre Cultural La Bòbila és una referència pels amants i pels creadors i que a més, contribueix a distingir la biblioteca i la pròpia ciutat de L'Hospitalet.

Canal-h.net i Ràdio L'Hospitalet. 09/10/08