Taquilla Inversa -Pau Alabajos i Gemma Humet arriben a L'H dins el Barnasants Reproduir video

14-1-2021 Taquilla Inversa -Pau Alabajos i Gemma Humet arriben a L'H dins el Barnasants

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 20-01-2021

  20-01-2021

  L'Informatiu - 20-01-2021

 • Video: 19-01-2021

  19-01-2021

  L'Informatiu - 19-01-2021

 • Video: 18-01-2021

  18-01-2021

  L'Informatiu - 18-01-2021

Sumem reclama que les bicicletes compartides només puguin aparcar a la calçada

Demanen que es doni compliment a la resolució de la Síndica

El gimnàs Elite Top Team busca alternatives a les restriccions amb entrenaments al carrer

Les mesures actuals suposen el quart tancament dels gimnasos des de l'inici de la pandèmia

L'AECS L'H es manté a la part alta de la 3a Divisió de futsal

Els de Sanfeliu volen assolir la permanència el més aviat possible

Obert el termini per optar a les beques de creació musical de les Cases de la Música

Les bandes poden presentar les sol•licituds fins al 15 de febrer

Comencen els treballs de poda de l'arbrat viari

Les tasques de manteniment arribaran aquest any a prop de 12.000 arbres

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 27. 11. 2020

Alberto Gil, guanyador del L'H Confidencial, entrevistat a Televisió L'H

El periodista recollirà el premi en un acte que tindrà lloc via online el dissabte 28 de novembre

La història basada en la investigació d’un crim polític, realitzat per les dictadures d’Espanya i Portugal dels anys 60, li ha valgut al periodista madrileny Alberto Gil el 16è premi del Premi Internacional de Novel•la Negra LH Confidencial. El lliurament del premi tindrà lloc el próxim dissabte 28 de novembre a las 19h.

L’última edició del Premi de Novel•la Negra L'H Confidencial ha guardonat, per unanimitat, l’obra “La Jauría” del periodista i escriptor Alberto Gil. L'obra s'ha triat d’entre 160 creacions participants en el certamen d’enguany des d’arreu del país.

Seguint amb les mesures de seguretat, la cerimònia de premis d’aquest any se celebrarà a porta tancada i es reproduirà via streaming a través del canal del YouTube de la Biblioteca La Bòbila. L’acte també comptarà amb una entrevista amb el guanyador a càrrec del periodista cultural Toni Iturbe, com també amb la lectura de fragments per l’actor Carles Martínez i l’actuació musical de Nèvoa, que cantarà uns fados acompanyats pel Vicenç Solsona a la guitarra.

“La Jauría” és la segona novel•la del gènere de l’autor madrileny, que va debutar l’any 2014 amb “Ocho pingüinos”. Després de més de 30 anys a la professió periodística i més de 30 llibres de viatjes i assajos publicats, com ara “La censura cinematográfica en España” i “Madrid de las estrellas”, L’Albert Gil va decidir endinsar-se en el gènere novel•lístic inscrivint-se a una escola d’escriptura.

Tal com afirma, tot i la seva àmplia experiència com a autor, el periodista veia el gènere com un “desafiament considerable” a causa del llenguatge periodístic al qual estava acostumat, i del que sentia la necessitat “d’alliberar-se” a l’hora d’escriure una novel•la.

Història que transcorre entre dues dictadures

L’obra guardonada explica la història del periodista Abel Castro, que investiga l’assassinat del general portuguès Humberto Delgado i la seva secretària a mans de la PIDE, la policia política del dictador Salazar. Els fets se situen a la dècada dels 60 i transcorren entre Espanya i Portugal, ja que els cadàvers es localitzen a Extremadura i es descobreix així que ha estat un crim polític realitzat en col•laboració amb les dues dictadures.

Més concretament, la zona fronterera coneguda com “La Raya” és l’escenari principal de l’obra, espai d’interès per l’autor: “Crec que La Raya -la frontera que ens separa de Portugal- és un món molt complex. És un territori de conflictes i d’intercanvis”.

El relat del crim també va ser de gran curiositat per l’autor, ja que es basa en un homicidi real que el va portar a investigar l’expectació internacional que va provocar, alhora que la relació del fet amb el contraban i corrupció de l’època entre les dues dictadures de la península. Tal com manifesta L’Alberto Gil, “la novel•la negra funciona com un guant en molts dels casos que van ser silenciats en el seu dia. Episodis obscurs, violents i que transmeten aquella ferocitat latent del franquisme”.

A més d’una clara inspiració històrica, la cinematografia també ha estat molt present en el procés de creació de la novel•la, ja que l’autor assegura la importància de la “visualitat” a l’hora d’escriure, recreacions d’espais i situacions que l’espectador ha potenciat gràcies en gran part a la cultura cinematogràfica.

Podeu veure l'entrevista completa amb el guanyador del premi al programa Taquilla Inversa, fent clic aquí.

Bases convocades per a la pròxima edició

Els premis L'H Confidencial són considerats com uns dels certàmens més prestigiosos del gènere de la novel•la negra del país. El Club de Lectura de Novel•la Negra de la Biblioteca de La Bòbila a L'Hospitalet, que va iniciar la seva activitat l’any 2000, és pioner a l’Estat i va promoure aquest destacat guardó. Des de la seva creació, l’agrupació manté un fons especialitzat en gènere negre i policíac, convertint així la biblioteca La Bòbila en un centre de referència per als aficionats a aquest gènere.

D'altra banda, ja s'han publicat les bases de la pròxima edició del concurs, que tindrà com a termini màxim de presentació de candidatures el dia 31 de gener de 2021, mentre que el veredicte final serà anunciat al maig del pròxim any.

Al certamen s’hi poden presentar escriptors i escriptores de qualsevol nacionalitat o procedència amb residència a l’Estat espanyol, amb novel•les de gènere negre o policíac escrites en llengua catalana o castellana. Les obres han de ser originals o inèdites sense drets d’autoria ni haver rebut cap premi anteriorment.

El jurat estarà presidit per David Quirós, regidor de Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet, i format per la cap de Biblioteques de L’Hospitalet; un representant de Roca Editorial; el/la director/a de la Biblioteca La Bòbila; dos especialistes en novel•la negra i dos membres del Club de Lectura de Novel•la Negra de la Biblioteca de la Bòbila seleccionats pel mateix centre.