Taquilla Inversa 7 febrer - Entrevista Josep Maria Rubio Reproduir video

07-02 Taquilla Inversa 7 febrer - Entrevista Josep Maria Rubio "Señor Barragán"

I la música de Marta Delmont

 

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video:

  Aula L'H 22 de maig - Nous cicles d'FP als instituts Llobregat i Provençana

 • Video:

  Taquilla Inversa 7 febrer - Entrevista Josep Maria Rubio "Señor Barragán"

  I la música de Marta Delmont

 • Video: 19-08-2019

  19-08-2019

  La productora hospitalenca Fitzcarraldo Films continua acumulant reconeixements

Els Mossos detenen un conductor per provocar un accident mortal a Jorba

És un home de nacionalitat espanyola i veí de L'Hospitalet

L'Hospitalet acollirà la primera Fira d'Economia Social, el 4 d'octubre

Les inscripcions per a les expositores ja estan obertes

Infants i joves es diverteixen en els diferents casals d'estiu que s'ofereixen a la ciutat

L'Esplai La Florida allarga les seves activitats fins a l'inici del curs escolar

Els Mossos detenen a L'H un home membre d'un grup criminal dedicat a robatoris en domicilis

És un albanès de 33 anys presumpte autor d'onze robatoris en habitatges

S'obre una nova zona de jocs per als infants a l'avinguda Primavera

Són zones lúdiques, inclusives, accessibles i amb espais d'ombra natural

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 19. 07. 2019

L'exposició 'Parèntesi?' compara L'H de la Guerra Civil amb la del primer franquisme

Produïda pel Museu de L'Hospitalet i el Centre d'Estudis

Comparar com era L’Hospitalet durant la Segona República amb la ciutat dels primers anys del franquisme: què va canviar i, també, com vivia la població durant l’època. Aquests són els arguments de l’exposició Parèntesi?, que s’ha inaugurat aquest dijous a Casa Espanya i que es podrà veure fins al 3 de novembre.

L’exposició aborda les condicions socials i econòmiques, els aspectes polítics i l’oci i la cultura abans i després de la Guerra Civil a través de les vivències personals de quatre personatges ficticis que, a més, tenen una existència virtual a les xarxes socials mentre dura l’exposició. Maria Alarcón, Carmeta Fontanet, Eugeni Miralles i Ramon Vilardell són quatre personatges de diferents edats i substrats socials que podrien haver viscut a L’Hospitalet en aquella època.

Dividida en àmbits, la mostra aborda, entre d’altres, com vivien els hospitalencs durant la República i, després, durant la guerra, els bombardejos i la defensa passiva; un cop finalitzada la guerra, les estratègies de supervivència, la cartilla de racionament i l’estraperlo; les conseqüències polítiques d’haver donat suport a la República: la depuració dels treballadors desafectes; el canvi de nom dels carrers (alguns, com el de Castelao, han arribar a canviar fins a cinc vegades en mig segle) i la implantació de la simbologia franquista.

A l’exposició es poden veure diferents objectes d’ús quotidià i bèl·lics com granades de mà o el subfusell conegut com a Erma-Vollmer, utilitzat indistintament per l’exèrcit republicà i el franquista.

Les vivències i els pensaments que expliquen l’exposició arriben fins als nostres dies a través dels perfils dels quatre personatges ficticis a les xarxes socials. Els quatre tenen perfil de Twitter des del qual s’aniran posicionant-se políticament, parlaran de la guerra, la manca d’aliments, la conflictivitat laboral, la repressió, la cultura popular... A través dels seus comptes (Maria Alarcón, @Maria_PLH; Carmeta Fontanet, @Carmeta_PLH; Eugeni Miralles, @Eugeni_PLH, i Ramon Vilardell, @Ramon_PLH).

La mostra està produïda pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet i comissariada per dos joves arqueòlegs, Cintia Alonso i Daniel Sáez. Es podrà veure a la Casa Espanya (carrer de Joan Pallarés, 38) fins al 3 de novembre. Amb aquesta mostra, el Museu de L’Hospitalet s’incorpora a l’exposició compartida “1939. L’abans i el després”, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.