Des de l’1 d’octubre s’ha posat en marxa la nova tarifació de la llum per la qual les companyies elèctriques facturaran en funció del consum cada hora i del que costi l’electricitat en cada moment. El preu dependrà de l’oferta i la demanada i es podrà conèixer el dia anterior a la seva aplicació. 

L’OMIC, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de L’H, creu que el nou sistema de tarifa elèctrica pot propiciar un estalvi en l’economia domèstica, però només si n’estem molt a sobre i planifiquem amb molta cura el consum.

Des de l’1 d’octubre, les llars que ja hagin instal•lat i connectat a la xarxa el nou comptador digital poden saber els kilowats que consumeixen i el preu cada hora del dia. Sabent la tarifa de cada franja horària i de cada dia es podrà programar el consum perquè sigui més barat. L’estalvi no serà gaire significatiu, però sí es podrà saber el consum real, no pas una estimació com fins ara.

Tot i el cost variable, els consumidors han de saber que entre les 00.00 i les 13 hores l’electricitat és més barata. Els dies que faci vent (que es produeixi més electricitat eòlica), el cost de la llum serà més econòmic i el contrari passarà quan hi hagi anticicló.

El preu variable afecta només al 35% de la factura. La resta són cànons fixes i impostos. Aquest preu es podrà consultar als webs de Red Eléctrica Española i de les diverses comercialitzadores el dia abans. Ja existeixen diferents apps per tenir informació en temps real des dels dispositius mòbils.

En funció de les consultes que rebi dels consumidors que ja hagin rebut una primera factura, l’OMIC es plantejarà dur a terme una campanya informativa específica.

Existeix la possibilitat de subscriure’s a altres tarifes, com ara el preu fix del kilowat en un any o les tarifes per trams horaris. Cal però comprovar que s’adeqüen a les nostres necessitats perquè sinó significaran un preu superior al de la tarifa variable.