Resum de L'Informatiu del 02 al 05 de juny Reproduir video

06-6-2020 Resum de L'Informatiu del 02 al 05 de juny

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 06-6-2020

  06-6-2020

  Resum de L'Informatiu del 02 al 05 de juny

 • Video: 05-06-2020

  05-06-2020

  Batecs 5 Abril - URBAN SKETCHING amb el Raúl Deamo

  Dibuix ràpid i reivindicatiu

 • Video: 05/06/2020

  05/06/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Maria Hilda López, presidenta ASSAT 50

 • Video: 05-06-2020

  05-06-2020

  L'Informatiu 05-06-2020

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

 • Video: 04-06-2020

  04-06-2020

  L'Informatiu 04-06-2020

 • Video: 03-05-2020

  03-05-2020

  Aula L'H 3 de juny - Entrevista Jaume Graells i novetats FP

 • Video: 03-06-2020

  03-06-2020

  L'Informatiu - 03-06-2020

 • Video: 02-06-2020

  02-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Joan Soler, president PIMEC Baix Llobregat-L'H

Els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys

En els estudis de grau i màster a partir del proper curs

Els espais naturals del delta del Llobregat reobriran al públic el 9 de juny

Ho faran en un horari i condicions diferents a les habituals

La Mostra de Teatre Aficionat de L'H d'enguany serà virtual

Vuit companyies de la ciutat han preparat peces curtes per compartir a les xarxes socials

Maria Hilda López: "Estem millor preparats per afrontar aquesta crisi"

Parlem dels efectes de la crisis derivada de la pandèmia amb l'Associació d'aturats majors de 45 anys

El CAP de Sanfeliu reobre tres dies per setmana

L'associació de veïns recull firmes perquè obri tota la setmana i hi hagi pediatra

Els Pioners L'H encara no saben si hauran de finalitzar la LNFA

Resten per disputar tres jornades de lliga regular

 • Com afecta el confinament als infants amb discapacitat?

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 27. 03. 2020

Com afecta el confinament als infants amb discapacitat?

En parlem amb famílies i professorat

El Govern espanyol va publicar, dies després de decretar l'estat d'alarma, una instrucció que permet sortir al carrer a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i altres necessitats especials. Poden saltar-se el confinament sempre que sortin amb protecció per evitar el contagi, vagin acompanyades i portin a sobre el certificat de discapacitat. Tot i això les sortides terapèutiques, que no sempre són enteses per la resta de ciutadans, són insuficients. Des de L’Hdigital n'hem parlat amb famílies i professionals.

Els infants amb TEA acostumen a tenir dificultats per organitzar-se i trobar-li sentit i coherència al seu món. Necessiten pautes, horaris i rutines que estructurin el seu temps i els ajudin a entendre tot allò que fan. Per tant, per a aquest perfil d’infant és molt difícil incorporar grans canvis en el seu dia a dia com ho és el confinament.

Per tal d’ajudar-los a mantenir les seves rutines i fer-los més fàcil aquesta situació, l’Òscar Garcés, mestre d’educació especial a l’escola Charlie Rivel de Collblanc, ens ha donat alguns consells i recomanacions. “És molt important que les famílies estableixin un horari i el respectin cada dia. Hi ha d’haver franges horàries que cobreixin totes les necessitats”. Garcés també ha incidit en la importància de l’oci a casa. “Els infants poden jugar o fer servir l’ordinador si volen, però sempre amb un horari molt marcat”. Per altra banda, mantenir una bona organització de l’espai els ajudarà a portar millor aquesta situació, de la mateixa manera que intentar que assumeixin alguna responsabilitat a l’hora de fer alguna tasca diària.

Tot i que els centres educatius romanen tancats, la comunicació entre famílies i docents segueix activa. Els alumnes i els seus pares segueixen en contacte amb els mestres via telefònica, correu electrònic, Whatsapp o fins i tot en alguns casos videotrucada. Els docents els proporcionen tasques i exercicis per fer a casa de manera que els infants no perden del tot les seves rutines escolars.

És el cas de les escoles d’educació especial de L’Hospitalet, l’Estel-Can Bori i l’Escorça. Mercè Parellada, directora de l’Escorça, ens explica que tot l’equip de l’escola treballa amb els pares. “Hem fet grups de Whatsapp per aules i truquem a les famílies cada 2 o 3 dies”. Els fisioterapeutes i la logopeda també contacten amb les famílies per telèfon i encarreguen feina individualitzada als alumnes segons la seva programació. D’aquesta manera es pot fer un control personalitzat de cada infant i analitzar els resultats.

L’Almalila és mare d’un infant amb paràlisis cerebral severa de l’escola l’Escorça. Ens explica que el seu nen és nouvingut i l’escola els està orientant del que han de fer via Whatsapp. “El meu nen no menja sol, l’hem d’ajudar a menjar perquè està en una cadira i des de l’escola ens expliquen fins i tot com l’hem d’asseure.” La Nassma també té un germà que va a l’Escorça amb encefalopatia epilèptica greu. Ens explica que segueixen la rutina d’anar a l’escola amb uns horaris molt marcats i a poc a poc intenten que aprengui a caminar per casa. “El meu germà no parla ni ens mira, però sí que riu i plora. De vegades ens costa una mica perquè s’avorreix i no li pots explicar el que passa”. També hem pogut parlar amb la Damar, mare d’un infant amb la síndrome STXBP1 i ens explica que estan aprofitant aquests dies per fer coses amb ell. “L’anem motivant i li demanem a l’Alexa que posi música perquè li encanta i el manté distret”.

Les famílies de l’escola l’Estel-Can Bori també ens han explicat que l’escola envia per correu electrònic activitats proposades pels mestres i educadors. Tot i això, l’Esther, mare d’un infant amb TEA, explica que està sent complicat perquè s’enfada i s’avorreix amb facilitat. “Intentem mantenir la rutina però s’avorreix fins i tot amb jocs de taula”. El fill de la Glòria, en canvi, també té TEA i ho està portant millor. Ella i la seva família van elaborar un horari d’activitats de casa, de l’escola i lúdiques. “Ho porta bastant bé però té la necessitat de córrer, per això fem una hora d’esport cada dia a casa”. Una molt bona idea per aquells infants que siguin més moguts.

Per a més informació o assessorament les famílies poden posar-se en contacte amb el Centre de Salut Infantil i Juvenil de L’Hospitalet.

Telèfon: 932600810
Pàgina web: http://www.fundacioorienta.com/hospitalet.html
Correu electrònic: csmij_hospitalet@fundacioorienta.com

 

Els herois també tenen TEA

El darrers dies les xarxes socials han recollit denúncies de famílies amb infants amb TEA que han rebut mostres d'intolerància per part d'altres ciutadans quan han sortir a passejar els seus fills al carrer. La Glòria, mare d'un alumne de l'Estel Can-Bori, ha expressat en aquest dibuix, com hauríem valorar a aquestes persones."Els nostres nens amb TEA també son herois davant la situació del Covid-19", diu.