La supervivència dels pacients de l’Institut Català d’Oncologia es manté entre les més altes en càncer de recte, ovari i pulmó. Aquestes dades s’han presentat en el marc d’una jornada organitzada per l’ICO on s’han fet públics els avenços en els tractaments de càncer realitzats als centres de la seva xarxa, que atenen a més del 50% de la població adulta de Catalunya.

L’atenció al pacient s’organitza mitjançant les Unitats Funcionals i d’Atenció Oncològica entre professionals de l’ICO i de l’ICS amb l’abordatge integral dels pacients. Es creen espais físics comuns on diversos especialistes treballen junts i prenen una decisió consensuada sobre la manera de procedir en benefici dels pacient.

Aquest abordatge multidisciplinari i immediat permet escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics. Tot plegat fa que l’ICO sigui un dels centres que registra una de les taxes més elevades en supervivència del càncer del món.

L’envelliment de la població incrementarà en un 5% la incidència del càncer en els propers deu anys, esdevenint una de les principals causes d’augment d’aquesta malaltia. No obstant això, les millores en el tractament i en la detecció precoç incrementen les taxes de supervivència entre els pacients.

Pel que fa a les dades, els increments de supervivència a Catalunya a 5 anys ha passat del 48,8% al 54% en homes i del 59,9% al 62,5% en dones. El càncer de pròstata n’és la primera causa en els homes. Gràcies al tractament la supervivència és del 96%. El càncer de pulmó ha patit una revolució gràcies a les dianes específiques amb bones respostes i l’aparició de l’immunoteràpia que actua en pacieats fumadors.

Altres càncers com el d’ovari, recte o els limfomes també han augmentat significativament la supervivència amb les noves teràpies que s’hi fan servir.