La socialista Núria Marín ha estat proclamada alcaldessa de L’Hospitalet per majoria absoluta amb 14 dels 27 vots dels regidors de nou Ajuntament, tot just constituït. Durant el discurs d’investidura, Marín ha fet una aposta pel diàleg amb la ciutadania i amb tots els grups polítics.

“El diàleg és essencial en política. Gràcies al diàleg soterrarem les vies. Gràcies al diàleg la Generalitat invertirà en els proper anys 57 milions d’euros en equipaments sanitaris a la ciutat. Gràcies al diàleg hem de seguir preservant la convivència. Aquest seguirà sent el meu compromís al llarg d’aquest mandat. Seguiré parlant amb tothom amb l’objectiu d’arribar a acords en benefici, sempre, de L’Hospitalet i els seus veïns. I m’agradaria que aquest compromís l’assumissin la resta de grups. El futur de la nostra ciutat demana suma i diàleg”. Amb aquestes paraules l’alcaldessa, Núria Marín, es referia a la necessitat d’arribar a consensos amb tothom per poder seguir amb la transformació de L’Hospitalet.

Marín ha fet referència al soterrament de les vies de Renfe i de la Granvia com dues de les accions de futur més importants per a la ciutat. “Sense vies ni autovies L’Hospitalet serà una nova ciutat. Una ciutat sense barreres, cohesionada i amb nous i grans espais lliures que milloraran la nostra qualitat de vida”.

També s’ha referit a les dificultats per accedir a un habitatge per l’alt preu dels lloguers i ha recordat que sense el consens de totes les administracions no es poden abordar solucions.

Habitatge i PDU, temes recurrents

Abans de la proclamació de l’alcaldessa, l’acte institucional al saló de plens s’ha iniciat amb la presa de possessió dels 27 regidors: 14 socialistes, 5 d’ERC, 4 de Ciutadans, 3 de L’H en Comú Podem i 1 de PP.

ERC i L’H en Comú Podem no han fet servir la fómula clàssica per prometre el càrrec. Els dos han promès per imperatiu legal i amb el compromís de treballar per la dignitat de L’H. ERC ha afegit que prometia fins a la proclamació de la república catalana i L’H en Comú Podem que prometia per una república democràtica.

Durant els parlaments dels representats de les diferents formacions s’han reiterat alguns temes. El PDU Granvia ha estat un. Antoni Garcia (ERC) i Ana González (L’H en Comú Podem) han demanat la preservació total com a zona agrícola de Cal Trabal. Sonia Esplugas (PP) ha demanat un nou PDU Granvia que surti del consens.

L’accés a l’habitatge també ha estat una reivindicació. Antoni Garcia ha dit que un dels reptes és garantir un habitatge digne i combatre els preus abusius. Ha parlat de fugir dels projectes faraònics i dedicar-se al microurbanisme que millori els barris.

Ana González s’ha referit a l’especulació immobiliària i a la necessitat de dedicar un 30% dels habitatges a lloguer social. També ha criticat que la construcció de més pisos està provocant greus problemes en serveis públics com la sanitat o l’educació i que calen més espais verds.

Miguel Garcia (Ciutadans) també ha alertat als moviments especulatius per no caure en errors del passat.

El consistori més femení

El nou Ajuntament que tot just s’acaba de constituir serà el més femení de la seva història. Compta amb 13 regidores i 14 regidors. Pel que fa a les noves cares, dels 27 edils 10 s’estrenen aquest mandat. (Consulta la llista de tots els regidors del nou consistori).

El mandat que ara comença és també el primer en què Núria Marín tindrà majoria absoluta. Esquerra Republicana és, per primer cop des dels ajuntaments democràtics, la primera força de l’oposició. 

L’acte institucional, que s’ha celebrat al saló de plens, ha convidat a representants de la vida associativa i dels l’àmbit empresarials i culturals. També han estat presents més d’una vintena d’exregidors de l’Ajuntament de L’H. Així mateix ha comptat amb personatges polítics d’altres administracions, com els diputats del Parlament de Catalunya, Miquel Iceta (PSC), David Pérez (PSC) i Noemí de la Calle (Ciutadans) i la diputada al Congrés, Mercè Perea (PSC).