“Aquest mur medieval pertany al castell de Bellvís. No és un abocador. Defensem el nostre patrimoni!” Cartells amb aquest missatge s’han penjat en els darrers dies a la ronda de la Torrassa. Es tracta d’una iniciativa veïnal que vol posar en valor el Castell de Bellvís. Demanen que es treballi en la preservació de l’edifici i que es doni a conèixer al barri aquest patrimoni medieval. 

Un grup de veïns de Collblanc-la Torrassa volen posar e valor el Castell de Bellvís. Per aquest motiu, demanen que es respecti l’edifici i que es prenguin mesures per a la seva conservació.

Fa un mes, el Joan va trobar la porta oberta del recinte del Castell de Bellvís, situat a la ronda de la Torrassa. Va entrar i va fotografiar els voltants d’aquest castell del segle XII. Les fotografies mostren com l’espai està molt abandonat . “Em va saber molt de greu. El poc patrimoni que tenim, el deixem caure?”, es pregunta el Joan, un dels veïns que ha iniciat la campanya per donar a conèixer el castell, un dels pocs edificis medievals que encara es conserven a la ciutat

Un altre veí, el Rafael coneix bé l’edifici. Hi va néixer als anys quaranta. El Rafael sabia que l’edifici que l’havia vist néixer era una masia del segle XVIII i que durant la Guerra Civil es va construir un refugi antiaeri d’uns seixanta metres de llargària. Però el Rafael no s’imaginava que sota aquella masia es trobaven les restes d’un castell medieval. De fer va ser al 2008 quan es van trobar les restes d’una fortificació medieval. “El meu fill va començar a investigar i vam descobrir que havia estat un castell dels Cartujos de Tiana que se’l van vendre al propietari posterior de la masia”, explica Rafael.

Es compleixen deu anys d’aquella troballa i de l’única visita pública al Castell de Bellvís que s’ha fet fins ara, en què el Rafael hi va participar. En les exploracions arqueològiques del 2008 es van trobar sis espitlleres per on es defensava la zona i dos fossats.

El castell és tot un tresor històric que, segons aquests veïns, és poc conegut al barri i que mai s’ha pogut tornar a veure.

Diferents entitats com el Punt Òmnia del barri o la Coordinadora d’AMPES Collblanc-La Torrassa s’han sumat a aquesta iniciativa que vol posar en valor el castell de Bellvís i per això volen engegar, entre d’altres iniciatives, la recollida de signatures per l’adequació de la zona.

Les accions municipals

En els darrers 10 anys, l’Ajuntament ha eliminat de l’edifici les parts més modernes que no tenen interès històric. Ara des del carrer es poden observar les espitlleres de l’antic Castell de Bellvís. També, sota la supervisió d’arqueòlegs, s’ha fet un estudi i consolidació de les restes del castell.

Tot i això, en aquests deu anys no s’ha obert al públic. En el darrer ple de l’Ajuntament, davant d’una moció de Canviem L’Hospitalet per la defensa del patrimoni històric de L’Hospitalet, el tinent d’alcalde d’Espai Públic, Pepe Castro va informar de com es troben les actuacions al Castell de Bellvís. Segons Castro, s’han maqrcat quatre fases de treball. Dues d’elles ja s’han conclòs i ara es treballa en les dues fases següents.