L'Informatiu - 26-01-2021 Reproduir video

26-01-2021 L'Informatiu - 26-01-2021

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 26/01/2021

  26/01/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Cristina Torre, sec. acció sindical CCOO Catalunya

 • Video: 26-01-2021

  26-01-2021

  L'Informatiu - 26-01-2021

 • Video: 25/01/2021

  25/01/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Enric Álvarez, investigador del grup BIOCOM

 • Video: 25-01-2021

  25-01-2021

  L'Informatiu - 25-01-2021

 • Video: 23-01-2021

  23-01-2021

  Resum de L'Informatiu del 18 al 22 de Gener

 • Video: 22/01/2021

  22/01/2021

  Entrevista de L'Informatiu - Núria Lozano, regidora grup municipal L'H En Comú Podem

  "La reformulació del PDU reconeix la manca de projecte de ciutat del PSC. Necessitem un diàleg de ciutat"

 • Video: 22-01-2021

  22-01-2021

  L'Informatiu - 22-01-2021

 • Video: 21-01-2021

  21-01-2021

  L'Entrevista - Francesc Belver, portaveu grup municipal del PSC

  "Seguirem el codi ètic del PSC. Estic convençut que l'alcaldessa no haurà de dimitir"

 • Video: 21-01-2021

  21-01-2021

  L'Informatiu - 21-01-2021

Com afecten les quarantenes a la qualitat de l'ensenyament?

La Xarxa Groga de LH publica un estudi amb les percepcions de les famílies

Cristina Torre: "Necessitem uns pressupostos de la Generalitat que s'adaptin a les necessitats actuals"

La secretària d'acció Sindical de CCOO de Catalunya a l'Entrevista de l'Informatiu

Nous negocis en temps de pandèmia: aventura o oportunitat?

El Govern anuncia nous ajuts per autònoms, PIMES i treballadors en ERTO

ERC presenta una moció per crear una operadora energètica municipal i abaratir el preu de la llum

Els republicans també volen impulsar una guia per millorar l'accessibilitat als comerços

En Comú Podem insta l'estat a que reguli el preu dels lloguers

També demana que la ciutat s'adhereixi a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 24. 01. 2018

El Ple escull Merche García primera Síndica de L'H

Figura per defensar els drets dels ciutadans

El Ple municipal va escollir Merche García per ocupar per primer cop el càrrec de Síndica de L’Hospitalet, que s’encarregarà de garantir que no es vulnerin els drets de la ciutadania. García ha estat fins ara directora de l’Esplai la Florida. 

Els regidors van escollir en votació secreta Merche García com a Síndica de L’Hospitalet, l’única candidata avalada pel Consell de Ciutat i que complia els requisits de les bases per desenvolupar aquesta nova figura que atendrà la ciutadania en les queixes que plantegi contra l’administració local.

García, directora de l’Esplai la Florida, coordinadora de l’Observatori de la Infància de L’H i membre de l’Espai de Ciutadania, va obtenir 17 vots a favor i 10 en blanc. Tot i la votació individual i secreta, CUP-PA i C’s van anunciar que no li donarien suport i el PP va donar llibertat de vot als seus tres regidors.

La major part dels grups va desitjar sorts i encerts a Merche García en aquesta etapa i el debat al Ple va girar en torn al procés de selecció i a la necessitat de nomenar un defensor de la ciutadania, quan ja existeix una Comissió de Suggeriments i Reclamacions. Tots van reconèixer que els hagués agradat que més candidats haguessin arribat al final del procés per a la votació final.

Així, CUP-PA, que ja es va abstenir al Consell de Ciutat, va criticar el procés de selecció que considera molt restrictiu perquè limitava els candidats a les persones que presentessin un aval de 15 entitats amb més de 1.200 socis. “Aquest procés deixa fora la gent no implicada en el teixit associatiu del municipi. Amb aquests criteris estava clar que sortiria la candidata presentada per Espai de Ciutadania. No hi ha democràcia directa. Els fa por la gent?", va dir el portaveu Khristian Jiménez.

En nom de PDeCAT, Jordi Monrós li va donar la benvinguda com a Síndica de L’H i va recordar que el reglament el van elaborar els grups municipals. Monrós la va convidar a “venir els dilluns a l’Acollidora on es fan les concentracions per demanar la llibertat dels presos polítics. No perquè es posicioni a favor de la independència sinó per parlar de democràcia”.

El portaveu d’ERC, Antoni Garcia, va recordar que aquesta figura s’ha creat a proposta d’una moció del seu grup. “Avui és un dia important perquè triem la primera Síndica de L’H, que a més és una dona. Merche és la persona idònia per aquesta responsabilitat. Preparada, de llarga trajectòria, coneix els problemes dels veïns i ha generat un ampli consens entre el món associatiu”.

Des del PP, Javier Martín va reiterar que “ens hagués agradat que hi hagués més candidats però aquesta figura és un càrrec simbòlic per això ens vam abstenir en el Ple sobre el reglament. Arribats aquí serem partícips però donarem llibertat de vot als nostres regidors”.

La portaveu de Canviem L’H (ICV-EUiA-Pirates), Ana González, va reblar sobre el reglament per triar el Síndic. “És una figura de prestigi i per això volíem un procés molt participatiu amb molts candidats. La realitat ho ha deslluït. S’ha perdut una oportunitat per estimular la participació ciutadana”.

Per a Ciutadans, però, el problema és la necessitat de la figura. “Ja tenim una Comissió de Suggeriments i Reclamacions. És duplicar càrrecs, costa diners i hi ha altres prioritats. No qüestionem Merche García, segurament és la millor, però sí que calgui un Síndic”, va afirmar el portaveu Miguel García.

En nom del PSC, el tinent d’alcaldia responsable de Participació, Manuel Brinquis, va insistir que el procés per escollir Merche García “va ser transparent i participatiu” i que “es va aprovar al Consell de Ciutat amb l’única abstenció de CUP-PA. Per a pròximes ocasions intentarem millorar-ho”. Sobre la Síndica de L’H va dir que “ha de vetllar perquè la ciutadania gaudeixi d’una bona administració local, per examinar i resoldre greuges, fer també de mediadora i proposar fórmules de consens”.

Un cop escollida Merche García, l’alcaldessa Núria Marín va felicitar-la i va parlar de la figura del Síndic com “emblemàtica i d’utilitat per a la ciutadania”. Marín va afegir que “Merche neix de les entitats i coneix les famílies de la ciutat. Uneix joventut i maduresa i té una gran experiència per assumir aquesta primera responsabilitat”.

Pressupost municipal aprovat

El Ple va acordar la pròrroga del pressupost municipal del 2017 fins que entri en vigor el del present exercici, cosa què passa exactament aquest 24 de gener quan s’han publicat al Butlletí Oficial de la Província els comptes municipals per al 2018 de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

El pressupost es va aprovar inicialment el passat desembre i va estar en exposició pública fins al 18 de gener. No es va presentar cap al·legació, per la qual cosa va quedar aprovat el dia 19 i entra en vigor amb la seva aplicació.

Els comptes municipals per enguany pugen a 250,4 milions d’euros, un 5,92% més que el 2017 (14 milions d’euros). Segons el Govern local, el 70,5 % de la despesa es destina a objectius del Pla d’actuació municipal 2016-2019, i se centra en la reactivació de l’economia i l’ocupació, les polítiques d’inclusió social, educatives, culturals i ambientals, i la convivència i la participació.