L'Informatiu 04-06-2020 Reproduir video

L'Informatiu 04-06-2020

Destaquem Tots els vídeos

 • Video:

  Entrevista de L'Informatiu - Josep Mª Huguet, delegat a L'H Gremi Hotels de Barcelona

 • Video:

  L'Informatiu 04-06-2020

 • Video: 03-05-2020

  03-05-2020

  Aula L'H 3 de juny - Entrevista Jaume Graells i novetats FP

 • Video: 03-06-2020

  03-06-2020

  L'Informatiu - 03-06-2020

 • Video: 02-06-2020

  02-06-2020

  Entrevista de L'Informatiu - Joan Soler, president PIMEC Baix Llobregat-L'H

 • Video: 02-06-2020

  02-06-2020

  L'Informatiu 02-06-2020

 • Video: 30-05-2020

  30-05-2020

  Resum de L'Informatiu del 25 al 29 de maig

 • Video: 29-05-2020

  29-05-2020

  L'Informatiu 29-05-2020

 • Video: 29/05/2020

  29/05/2020

  Entrevista de L'Informatiu - Cristian Alcázar, tinent d'alcalde d'espai públic

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 22. 12. 2017

El Ple aprova inicialment el pressupost municipal per al 2018

Representa un increment del 5,92% en relació al de l'any anterior

El Ple municipal del mes de desembre, que s'està desenvolupant en aquests moments, ha aprovat inicialment el pressupost del 2018 amb el vot favorable de l'equip de govern i l'abstenció el grup municipal del PP. El tret més destacat del pressupost és que suposa un increment del 5,92% en relació a l'any anterior. 

El pressupost de 2018 és de 250,4 milions d'euros, 14 milions més que el del 2017. De tota manera, l'elaboració dels comptes per al pròxim any s'ha fet sense tenir tancades les diferents partides d'ingressos: el Govern central no ha aprovat els seus pressupostos generals i també resta pendent les aportacions de la Generalitat al cofinançament dels serveis municipals. A més s'ha d'afegir el context d'incertesa política que pot tenir impacte en alguns ingressos econòmics.

Quins són els ingressos?

 • Un 60% són ingressos propis (134 milions d'euros). L'IBI és la principal font de recursos. Pugen els ingressos pel cobrament de plusvàlues i impost sobre construccions.
 • La previsió és que l’Estat aporti 74 milions d’euros, xifra que representa un increment del 4% respecte a l’any anterior.
 • Les aportacions de la Generalitat es mantenen en el 4,1 %, amb una aportació de 9,16 milions d’euros.
 • La Diputació de Barcelona contempla una inversió de 5,6 milions d’euros per al finançament dels projectes estratègics.
 • L'Àrea Metropolitana en contempla una inversió de 8,1 milions d’euros més.

A què es destinarà la despesa?

 • El 70,5 % de la despesa correspon a polítiques de reactivació econòmica i ocupació, inclusió social, educatives, culturals i ambientals, i de foment de la convivència i la participació.

Partides que augmenten

- 2,3 milions d'euros més a despeses de salut, cultura, educació i esport
- 1 milió d'euros més per a l’àmbit social i de cohesió
- 1,7 milions d’euros més per la posada en marxa de nous equipaments, l’ampliació de les plantilles de Guàrdia Urbana, Serveis Socials i Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació, i per l’increment de retribucions dels empleats municipals.
- 500.000 euros més en desenvolupament econòmic, ocupació, innovació i turisme.
- 500.000 euros més a els programes de neteja i medi ambient.
- 500.000 euros, les polítiques d’habitatge social i urbanisme.
- 600.000 euros, els projectes vinculats a millorar la participació, la transparència i l’atenció ciutadana.

 • 22,9 milions d'euros per a inversions (6,5 més que l'exercici 2017). D'ells 2,1 es gestionaran a través de pressupostos participatius.
  Es destinaran a:
  - Manteniment i condicionament de l'espai públic
  - Actualització de senyalització
  - Renovació de jocs infantils i mobiliari urbà.
  - Construcció dels nous casals de gent gran de Can Serra i Bellvitge
  - Nou camp de futbol a la Torrassa
  - renovació del Poliesportiu Fum d'Estampa
  - Execució del Poliesportiu del Gasòmetre
  - Accions per millorar la mobilitat i l'accessibilitat, com ara un ascensor a Miquel Peiró, la urbanització dels carrers Príncep de Bergara i Francesc Moragas; i l'ordenació dels jardins dels Blocs Ciutat Comtal.

Ordenances i preus públics
El Ple també ha aprovat de forma definitiva les ordenances i els preus públics per a 2018. La proposta que ara ja té llum verda manté congelada la quota de l'IBI residencial, l'impost de vehicles de tracció mecànica, l’impost d’activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre construccions, instal•lacions i obres (ICIO).

El preus públics s'incrementen en un 2% però es mantenen les tarifes dels serveis socials, de les escoles bressol, del servei de menjador escolar, de l'escola de música, del servei de podologia, i dels serveis vinculats als aparcaments municipals. 

La posició dels grups
En nom de l’equip de Govern municipal, el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Manuel Brinquis, ha defensat els comptes municipals. Per a Brinquis, els comptes del 2018 "destinen el 70% a les actuacions previstes al Pla d’Actuació Municipal” i posen l’accent en “la promoció econòmica i l’ocupació, la inclusió social, l’educació, la cultura, el medi ambient i la participació”.

El responsable d’Hisenda també ha dit que davant la incertesa sobre les aportacions de l’Estat, que encara no ha aprovat el pressupost del 2018, i de la Generalitat, que acaba de renovar el Parlament en eleccions, “s’ha fet una previsió prudent davant el context polític i institucional que viu el país”.

Tot i això, els grups de l’oposició no ho veuen de la mateixa manera. Miguel García, portaveu de Ciutadans, ha afirmat que “són uns pressupostos continuistes” i ha reclamat més inversió social. “Aquesta hauria de ser de 100 euros per habitant” i ha afegit que “Tenir un camp de beisbol pioner a Europa o acollir el Cirque du Soleil no és necessari, hi ha altres prioritats com invertir als barris, fan esforços però no n’hi ha prou”.

Des de Canviem L’H (ICV-EUiA-Pirates), Iván Nieto ha trobat a faltar “una inversió més equilibrada, tarifació social en els tributs, polítiques contundents d’habitatge públic i medi ambient, més participació ciutadana. Són uns pressupostos poc valents que no atenen l’emergència social i no reflecteixen acords que ha pres el Ple com obrir les Biblioteques els caps de setmana o el Pla Director de la Bicicleta”.

El Grup municipal del PP ha permès l’aprovació inicial del pressupost amb la seva abstenció però no ha justificat el seu vot durant el Ple i el seu portaveu, Javier Martín, s’ha limitat a expressar el vot sense cap més intervenció.

En nom d’ERC, el portaveu Antoni Garcia ha denunciat que els comptes municipals no inclouen acords de Ple i pactes anteriors, com “la protecció del patrimoni arquitectònic, el suport al comerç local, la creació d’un parc d’habitatge de lloguer, polítiques actives contra la violència masclista i augment de les aportacions als esplais, entre d’altres. A més, s’ha rebaixat la partida per a la cultura popular catalana”, ha afegit

Tant Garcia com el portaveu de PDeCAT-CiU, Jordi Monrós, han denunciat que els seus grups han rebut la documentació només 7 dies abans del Ple i han acusat al Govern de fer-ho així “per dificultar la tasca fiscalitzadora de l’oposició”.

Monrós, a més, ha afirmat que “no és el nostre pressupost. No hem pogut participar en la seva elaboració i tampoc no és el definitiu perquè després canvia durant l’any amb modificacions de crèdit”. El portaveu ha afegit que “ si ha millorat la situació econòmica per tenir més inversió, també es podria rebaixar l’IBI, i la despesa en manteniment de la ciutat és molt alta però després no controlem si els serveis de neteja funcionen, tret que no sigui per netejar llaços grocs”.

En últim lloc, el portaveu de CUP-PA, Khristian Giménez, ha acusat el Govern municipal de “no ser prou bel·ligerant contra les normes que estan ofegant financerament i políticament els ajuntaments. El PSC és culpable, amb el PP”. Giménez ha afegit que “cal que el pressupost faci un gir social i participatiu, eliminar despeses inoperants i dotar de més recursos els serveis socials, les polítiques per a dones, educatives i de participació, entre d’altres”.