Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 18. 06. 2014

TPK reuneix obres de 200 artistes locals i europeus al Centre d'Art Tecla Sala

Molts han col•laborat amb l'entitat des de fa 22 anys

El TPK ha inaugurat la seva exposició habitual dels solstici, amb la que posa punt i final al curs. Però l’exposició d’enguany és molt especial ja que ha aconseguit reunir obres de 200 artistes de diferents països. Molts d’ells porten 22 anys col•laborant amb l’entitat hospitalenca. La mostra es pot veure al Centre d’Art Tecla Sala fins el 17 de juny.

“Cafè Europa – La metàfora com a resistència”, és el títol de l’exposició organitzada pel TPK amb els projectes de professores, alumnes, artistes residents i convidats. Segons el director del TPK, Agustín Fructuoso, el títol respon a la voluntat de treballar conjuntament a nivell europeu en pro de la cultura i de la creació artística.

Uns 200 artistes participen a “Cafè Europa – La metàfora com a resistència” amb els seus projectes artístics —pintures, dibuixos, fotografies, escultures i vídeos— i en la performance que s’ha presentat per a la inauguració.

Per al TPK aquest espai comú de creació és Europa i, per presentar l’exposició, utilitzen una cita de l’escriptor i crític George Steiner: “Europa és sobretot un cafè ple de gent i paraules, on s’escriu poesia, conspira, filosofa; aquest cafè és inseparable de les grans empreses culturals, artístiques i polítiques de l’Occident”.

En aquest “Cafè Europa”, el TPK ha convidat els artistes i els col•lectius de diferents països amb els quals ha col•laborat al llarg de més de tres dècades. A l’exposició hi haurà treballs dels grups Xina Art de Barcelona, Transfo de Lió, 4 Barbier de Nîmes, 5 Orte de Köln i Meno Parkas de Kaunas. Amb tots ells ha creat el grup de treball i intercanvi d’idees KanibalHòpox.

A la mostra s’hi afegiran altres grups amb els quals el TPK coincideix en postulats artístics com GEIP 21 (Grup d’Estètica i Política), Cuini Amelio i Hector Navarrete, de Berlín; Deborah Auqué, Curtis i Krónia, de L’Hospitalet, i Ly Sakató Polavoka, Rosa la del Novecientos, Satèlits i Planetes, Carlez Azcón, Daniel Orviz, Lupe Capell i Aranu Bellavista, de Catalunya.

El TPK es va fundar l’any 1977. L’any 1982 es crea el col•lectiu TPK, dedicat a la creació artística i a la investigació pedagògica. El 1992 s’instal•la al recinte del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, un espai que li permet portar a terme un projecte de difusió de l’art contemporani molt més ambiciós basat en la formació, la creació, la producció i la difusió.

Al llarg dels anys, el TPK ha desenvolupat una xarxa de relacions amb diversos projectes i col•lectius artístics a Europa i als EUA, Canadà i Amèrica Llatina. Aquesta xarxa de relacions s’ha concretat en la KanibalHòpox-Réseau Européen d’Espaces de Création, de la qual el TPK és membre fundador i que agrupa col•lectius de Catalunya, França, Portugal, Alemanya, Polònia i Lituània.

L’exposició “Cafè Europa – La metàfora com a resistència” s’inaugurarà el 17 de juny, a les 19.30 hores, amb la performance Cafè Europa. L’acte comptarà amb l’assistència de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; del regidor de Cultura, Jaume Graells, i del director del TPK, Agustín Fructuoso.

Imprimir