• Ser pobre de solemnitat als anys '40, el tema del Document del mes

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 02. 09. 2013

Ser pobre de solemnitat als anys '40, el tema del Document del mes

Una iniciativa de l'Arxiu Municipal que dóna a conèixer el material curiós del seu fons

La vida a L’Hospitalet el 1947 no era gens fàcil. La dura postguerra es feina notar. Moltes persones vivien en la pobresa i tenien molts problemes de salut i d’alimentació. Accedir a la beneficència no era, però, fàcil i calia acreditar la condició de pobre de solemnitat. El Document del mes de l’Arxiu Municipal tracta aquest tema.

Una dona, Enriqueta Blanco, de 80 anys, provinent de Huelva i resident al barri de Sant Josep omple el formulari de l’Ajuntament per accedir al registre de pobres de solemnitat. Era necessari acreditar que es vivia a la ciutat, quins membres formaven la família i acompanyar el formulari amb un informe de l’alcalde de barri.

Formar part del registre de pobres era necessari per poder accedir a les diferents formes de beneficència, ja fossin les ajudes municipals, les de l’Església o les del Moviment.

L’Enriqueta no tenia família. Vivia sola i la seva situació era molt penosa. El fet que destaca en el Document del mes és la valoració que fa el treballador municipal a l’expedient. En to d’indignació, comenta la situació d’aquesta pobre dona i la necessitat de donar un tracte individualitzat a cadascuna de les persones que viuen situacions de pobresa.

El treballador municipal era Pedro Perea Hernández (1923-1977), escriptor, poeta i lluitador social. Fou com a conseqüència d’una greu malaltia que en Pedro Perea conegué de primera mà el Negociat de Sanitat i Assistència Social, incorporant-s’hi un cop recuperat.

De les seves preocupacions principals avui podem destacar la lluita contra el barraquisme al barri de La Bomba, organitzant els seus habitants en la demanda de vivendes dignes. Enfrontat amb l’Alcaldia, va organitzar i convocar diverses mobilitzacions ciutadanes que el portaren a ser expedientat i sancionat en més d’una ocasió.

El Document del mes és una iniciativa de l’Arxiu Municipal que cada mes penja a internet un document històric curiós amb la seva explicació que el contextualitza i destaca el perquè de la seva rellevància.

Imprimir