LH Digital - Versió per a imprimir
  • XXVIIIè Memorial Jaume Ventura Tort de sardanes

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 19. 07. 2013

XXVIIIè Memorial Jaume Ventura Tort de sardanes

Dissabte, 20, a les deu de la nit

La Coordinadora Sardanista de L’Hospitalet organitza la vint-i-vuitena edició sardanística del Memorial Jaume Ventura Tort. La Rambla Just Oliveras serà l’escenari, aquest dissabte, a les deu de la nit. El gran compositor de sardanes hospitalenc Ventura Tort va néixer el 1911 i el dia 30 farà 28 anys del seu traspàs.

Com cada any, la Cobla Baix Llobregat amenitzarà la ballada de sardanes dedicada a la memòria de qui va ser un gran compositor sardanístic de L’Hospitalet, Jaume Ventura Tort. S’interpretaran diverses peces amb clàssics que es repeteixen tots els anys en un acte organitzat per la Coordinadora Sardanista de L'Hospitalet que se celebrarà a la Rambla Just Oliveras.

Dissabte, la Cobla Baix Llobregat interpretarà les sardanes: El gegant de Begues, l'Aplec de Santa Creu, Gavanenca, L'Ateneu Samboià, Per cireres Sant Climent, La colla de la tos, Les noies de la Torrassa, Els Aplecs de Subirats i Ma terra Plana.

Ventura Tort va néixer a la ciutat el 1911. Va dedicar tota la seva vida a la sardana a la que estimava amb passió. També va ser dansaire i la composició Llobregatana va ser acollida amb molt d’interès. La seva obra és senzilla i va tenir un gran èxit els anys 40 del segle passat.

De l’obra de Ventura Tort destaca el seu profund sentiment catalanista, l’amor per les tradicions catalanes i allò que neixi de les arrels de Catalunya. L’Hospitalet i la sardana sempre van de la mà quan es parla de Jaume Ventura Tort.

Ventura va composar la sarsuela Cançó de l’Empordà (1964) i, fins i tot, va estrenar al Liceu l’opera Rondallla d’Esparvers, basada en l’obra teatral homònima de Josep Maria de Sagarra. No va deixar, però, mai la sardana arribant a composar més de dues-centes.

El secretari de la Coordinadora Sardanista de L’Hospitalet, Miquel Simó, ha destacat “la importància de Ventura Tort com a compositor de L’Hospitalet. La seva obra està unida per sempre a la ciutat. No s’entén a Ventura Tort sense L’Hospitalet”.

Miquel Simó creu que “a la ciutat tenim grans compositors però el cas de Ventura Tort significa 50 anys de sardana, de la vida musical de L’Hospitalet. Va tenir llums i ombres en la seva vida privada però com a compositor no l’ha discutit mai ningú”.

La sardana Ma Terra Plana és ja tot un himne. Tanca sempre el concert de l’Aplec de L’Hospitalet de cada any i mostra la unió de tots els barris de la ciutat a través de la sardana, allò que Ventura Tort va estimar per damunt de tot.

Imprimir