Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 18. 06. 2013

Iñaki Gabilondo: "Cal un nou pacte societat-política per canviar-ho tot"

El periodista tanca el darrer cicle de L'H Espai de debat

Cal enfortir la democràcia i això només es pot fer des de la política. Aquesta és la idea del periodista Iñaki Gabilondo, que va tancar al cicle de L’H Espai de debat sobre la regeneració de la democràcia en un Auditori Barradas ple de seguidors.

La democràcia espanyola està malalta”. Així de contundent es va expressar el periodista Ikañi Gabilondo a l’Auditori Barradas on va tancar el cicle de L’H Espai de debat Regenerar el present per tenir futur… és a les nostres mans!, presentat per la periodista Milagros Pérez Oliva.

Per a Gabilondo, a qui Pérez Oliva va presentar com “la veu de la democràcia”, aquesta és una “eina rovellada” i tots els autors que hi intervenen estan obligats a canviar, els partits polítics, les institucions, per tirar endavant.

Però, el periodista no veu la voluntat d’arribar a acords que hi havia a la transició i també opina que “no es pot viure sense lideratge ni projecte, i ara no en tenim”. A més va denunciar que “s’estan fent coses d’amagat sota l’excusa de que no hi ha diners quan el que volem és canviar el model, en la sanitat i en l’educació”.

Gabilondo creu que el sistema neoliberal que fins ara ha propugnat un creixement desmesurat “ens portarà al desastre” i que “crea desigualtats al món que són una bomba de rellotgeria”. Però va deixar un camí obert a l’esperança: “hi ha molta gent a la societat que s’està movent en sentit contrari, els grans canvis estan per venir”.

En aquest sentit el periodista considera que només el poder polític pot aturar el poder financer que ens ha estat governant fins ara i “cal un nou pacte entre la societat i la política per lliurar les grans batalles. La societat ha d’empentar la política, si això passa podem canviar-ho tot, la política pot canviar la realitat”.

Iñaki Gabilondo va analitzar també la situació de la societat espanyola. “No hem sabut digerir la prosperitat, ens ha creat una avaria psicològica de categoria i ha desclassat la gent. Ara estem noquejats, hi ha una gran depressió social, estem sumits en l’angoixa”.

Tot i això, el periodista creu en el paper dels partits polítics. “Hem de tenir més confiança en ells. El PP està ara en un embolic terrible amb Aznar, el PSOE està a la figuera, l’esquerra està perduda però espero que surti una forma alternativa, si no, estem llestos”.

Sobre l’actualitat de Catalunya, el dret a decidir i del procés sobiranista, el periodista es va mostrar “estupefacte”. Per a Gabilondo, “Artur Mas va iniciar un procés enlluernat per la manifestació de l’Onze de Setembre però ho va interpretar de forma equivocada. Ara s’ha vist sobre passat i ja no controla el procés, s’ha vist desbordat per l’esquerra (ERC)”.

El periodista creu que hi ha una enorme “confusió” i que es confon “un somni amb un projecte”, en referència a la possible independència de Catalunya. “Hi ha un desig sobiranista que creix però una pregunta sobre el dret a decidir no és un projecte, projecte seria preguntar a la gent si vol la independència, això seria un desafiament històric”.

Per últim, Gabilondo va parlar sobre el món de la comunicació. “El periodisme està canviant però no està en perill, sí que ho estan els models empresarials actuals. El periodisme tindrà sentit mentre que hi hagi gent a la qual l’interessin els altres”.

Sobre aquest tema, també va ser crític amb els mitjans de comunicació: “Ens estem allunyant de la gent. Hem de tornar als orígens, com la política. La democràcia no té sentit sense periodisme”.

Imprimir