• Pura Fernández, un referent de la lluita social

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 01. 11. 2012

Pura Fernández, un referent de la lluita social

Va treballar per aconseguir millors condicions a Bellvitge

Pura Fernández va néixer a un poble de Jaén l’any 1921, en un mas on la família treballava com a jornalera. L’any 1935 van marxar a la capital i ella va començar a treballar com a sirventa. Als 21 anys, va fugir amb la seva parella seguint un tradició habitual al sud d’Espanya. En tornar, la parella es considerava casada.

Quan ja tenia 3 fills va emigrar a Barcelona i es va instal·lar al barri de la Bomba durant 15 anys, on va crear una xarxa solidària d’atenció als seus veïns. Per exemple, més d’una veïna que acabava d’arribar i no tenia sostre es va aixoplugar a la seva barraca. O les tertúlies clandestines de companys del seu marit tenien lloc a casa de Pura.

Quan el seu marit va ser empresonat es va dedicar a fer treball solidari amb les famílies d’empresonats i va contribuir a fundar el Moviment de Dones Democràtiques. La van detenir dues vegades i en una de les seves estades a la presó va aprendre a llegir i a escriure.

Després va anar a viure a un dels primers blocs de Bellvitge, on va encapçalar la lluita per un barri digne, per aturar la construcció de blocs i perquè es creessin els serveis necessaris, alhora que va impulsar la solidaritat veïnal fins a ser “un referent constant de la vida comunitària”, segons el calendari 2009 Veïnes, ciutadanes editat per l’Institut Català de les Dones.

Pura va ser un referent d ela vida comunitària i quan va morir, l’any 1997, el barri la va acomiadar amb un acte públic. Avui, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària de L’Hospitalet porta el seu nom i també es troba en llista d’espera per incloure Pura Fernández al nomenclàtor de carrers i places.

 

Foto històrica Pura Fernández: publicada al llibre L'Hospitalet. Lloc de Memòria, del centre d'Estudis de L'Hospitalet.
 

Imprimir