• Espanya està 10 punts per sobre la mitjana europea en frau fiscal
  • Espanya està 10 punts per sobre la mitjana europea en frau fiscal

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 27. 04. 2012

Espanya està 10 punts per sobre la mitjana europea en frau fiscal

Els experts en parlen convocats per L'H Espai de debat

Espanya té un nivell de frau fiscal 10 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea, això suposa 38.000 euros menys de recaptació l’any que la resta de la UE. Aquesta xifra destaca si la comparem amb les mesures per reduir el dèficit que ha pres el Govern central, i que suposen retallar 50.000 milions. 

També destaca si ho comparem amb els 2.500 milions que l’Estat preveu recaptar amb les mesures per repatriar capitals, l’anomenada amnistia fiscal.

L’H Espai de debat va dedicar la convocatòria del 26 d’abril a parlar del frau fiscal amb un expert en política –Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB-, un tècnic –Miguel Ángel Mayo, membre del sindicat de tècnics d’hisenda GESTHA-, i un periodista, Pere Rusiñol, redactor del desaparegut diari Público.

Tots tres van parlar del per què Espanya és líder europeu en frau i de les possibles mesures per invertir aquesta tendència, dibuixant un panorama més aviat pessimista donada la poca educació democràtica del nostre país que no valora l’àmbit públic, la globalització econòmica i la crisi. Aquestes tres raons són per a Subirats el motiu pel qual a Espanya hi ha una alta tolerància envers el frau fiscal.

Segons Mayo, a Espanya hi ha un frau entorn al 23 o 25% del PIB, 1 de cada 4 euros queda fora del control fiscal. I, qui defrauda? Els assalariats ho tenen difícil i de fet són els que sustenten els serveis públics a traves del pagament de l’IRPF i l’IVA. Són els grans patrimonis i les grans corporacions les que no compleixen amb les obligacions fiscals. I Subirats apunta que si l’Estat decideix apujar els impostos, aquests amenacen amb ubicar les seves seus fiscals en altres països, amb la qual cosa l’Estat es troba davant un xantatge constant.

Per a Rusiñol, el més greu és que el frau es fa a través de mecanismes legals. El mercat globalitzat fa que les grans empreses fixin les seves seus fiscals a països on menys es tributa i que acabin refugiant els diners en paradisos fiscals. Davant d’això, els Estats poca cosa poden fer perquè el mercat és global però la política fiscal és territorial i l’Estat del benestar no es pot sufragar si aquesta situació no es resol. Es calcula que el frau fiscal a Espanya s’acosta als 86.000 milions d’euros.

Mayo apunta com a solució que les empreses tributin en el territori on operin, al marge d’on estigui situada la seva seu fiscal. Per a Subirats, cal establir una complicitat amb la ciutadania i informar del destí final dels impostos perquè tingui consciència de la seva importància. Rusiñol comparteix aquesta idea perquè considera impossible que s’arribi a acordar una fiscalitat europea, que hauria de ser aprovada per unanimitat dels 27, la majoria governats per executius de caire liberal no partidaris dels impostos.

Els tres van criticar l’anomenada amnistia fiscal decretada pel govern per repatriar els capitals dipositats fora del país pagant només un 10% de penalització. Per a Mayo és insolidària mentre Rusiñol creu que tindrà un efecte terrible perquè beneficia els rics.

La situació de la banca i la pressió dels mercats van ser també objecte de debat. La banca que demana diners a l’Estat a l’1% d’interès davant la seva delicada situació i que després presta diners al propi Estat amb un interès més alt, el 4%. Formen part dels anomenats mercats que pressionen per aplicar retallades als governs, retallades obligades precisament pel crack financer dels mercats.

Cap dels participants al debat creu que el govern de Mariano Rajoy aconseguirà solucionar aquest cercle viciós. Rusiñol creu que la política està en mans del capital i que diversos membres del Govern pertanyen a aquest món, com els ministres d’Hisenda, Cristobal Montoro o el d’Economia, Luis de Guindos. Mayo considera que s’hauria d’adoptar una política més decidida contra el frau fiscal perquè les mesures decretades encara fan que defraudar surti a compte. Per últim, Subirats, afegeix que aquesta situació està condicionant els drets dels ciutadans a l’existència de pressupost, amb la qual cosa deixen de ser drets. El catedràtic creu, a més, que en dues setmanes el Govern es veurà obligat a apujar l’IVA, un extrem que Mayo descarta.

Imprimir