• Christian Aguilera presenta un llibre sobre el director cinematogràfic Joseph Mankiewicz

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 13. 02. 2009

Christian Aguilera presenta un llibre sobre el director cinematogràfic Joseph Mankiewicz

Analitza la seva producció i el seu context històric

L'hospitalenc Christian Aguilera ha presentat, en un acte a la biblioteca Tecla Sala, el seu darrer llibre titulat Joseph Mankiewicz. Un renacentista en Hollywood.

Aguilera ha realitzat una monografia sobre aquest director d'origen alemany que es va convertir en un dels directors més famosos de Hollywood, amb pel•lícules com Cleopatra o Eva al desnudo. El llibre s'ha fet coincidint amb el centenari del seu neixement.

Segons aquest crític i escriptor cinematogràfic, el llibre fa un repàs de les produccions de Mankiewicz, tant com a director de cinema, com a guionista. Aguilera també ha analitzat el context històric en què va viure Mankiewicz (l'època de la caça de bruixes del Macartysme) i l'efecte que va tenir en la seva producció, així com la música de les pel•lícules, la biografia existents i els recursos que es poden consultar a Internent.

"No hi havia cap llibre que fes justícia a aquest director cinematogràfic", diu Aguilera que explica que per elaborar aquesta monografia ha llegit altres llibres sobre l'autor, ha tornat a veure les seves 20 pel•lícules i també ha vist pel•lícules d'altres autors que van influenciar Mankiewicz.

Precisament, un dels fets que Aguilera destaca de Mankiewicz és la influència que sobre ell va tenir Orson Wells. "L'estructura en flash back que marca el Ciutadano Kane de Wells és la mateixa que fa servir Mankiewics en Eva al desnudo.

Aguilera també explica el doble efecte que la pel•lícula Cleopatra va tenir sobre Mankiewicz. "És veritat que gairebé perd la vida amb la pel•lícula degut a l'estrés que li va produir aquesta superproducció. Però també és cert que es va convertir en un dels directors millor pagats del moment. La Fox li va pagar un milió de dòlars per dirigir Cleopatra".

Christian Aguilera també ha analitzat el film De repente el último verano. "Crec que aquesta pel•lícula va ser per al director una mena de teràpia. Uns mesos abans la seva dona s'havia suïcidat i la pel•lícula parla precisament de suïcidi. Cal tenir en compte que Mankiewicz estava molt influenciat pel psicoanàlisi".

Coincidint amb el centenari del naixement de Malkiewicz, la Filmoteca de la Generalitat programa un cicle de films d'aquest director. Igualment, el pròxim 25 de febrer es realitzarà una taula rodona en què participarà Christian Aguilera.

A més de Joseph Mankiewicz. Un renacentista en Hollywood, Christian Aguilera també ha realitzat altres llibres de cinema com ara una monografia d'Stanley Kubrick o un altre sobre Milos Forman i també els llibres La Generación de la Televisión. La conciencia liberal del cine americano o Los actores de los Oscars. (1927-2003).

Canal-h.net. 13/02/09
Imprimir