- Enrere

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 14. 09. 2017

Grups polítics i entitats signen el Pacte en defensa d'una salut pública de qualitat

Canviem L'H i la CUP no l'han signat

El Govern, els grups polítics municipals del PSC, C’s, PP, ERC i CiU, i 23 entitats de l’àmbit de la salut, de professionals, malalts i familiars han signat el Pacte en defensa d’una salut pública de qualitat a L’H. El document recull una vintena de propostes d’actuació per garantir el dret a la salut a tots els ciutadans. Canviem L'H i la CUP s'han desmarcat i finalment no han signat el Pacte.

El Pacte en defensa d'una sanitat pública de qualitat parla d'aconseguir una atenció primària més immediata, eliminar les desigualtats de les persones més vulnerables a l'hora d'accedir al sistema sanitari, d'incorporar més professionals sanitaris.

Ara fa un any, una vintena de persones van constituir-se com a equip encarregat d’iniciar la redacció del document, debatre sobre les necessitats per reculli el model de salut que la ciutadania necessita. Es va iniciar un procés participatiu per consensuar acords amb més de trenta entitats de l’àmbit de la salut, de professionals, malalts i familiars; les farmàcies de L’Hospitalet; partits polítics, i tècnics municipals especialistes en salut pública, per afrontar els reptes del municipi en l’àmbit de la salut.

L’alcaldessa Núria Marín ha destacat l’esperit de consens i de col•laboració que ha fet possible aquest Pacte. Ha afirmat que “és important que hi hagi consens, amb un debat previ sobre la sanitat pública per poder anar davant de Generalitat amb el suport de tot una ciutat”

D'altra banda el Pacte advoca també per assistir i assessorar als familiars i cuidadors dels malalts mentals, ja que són les persones que, per contacte directe, més pateixen la malaltia. En aquest sentit, M. Carmen Fuentes, presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de L’Hospitalet, ha mostrat la seva satisfacció ja que “el cuidador és qui més pateix en aquest tipus de malalties”.

El document fa una diagnosi de la sanitat a la ciutat que s’estructura en atenció primària i hospitalària; equipaments sanitaris; qualitat de vida i atenció a la cronicitat; transplantaments; ajuts públics; promoció de la salut i prevenció de la malaltia; salut laboral, i treballadors del sector sanitari.

Aquí pots consultar els 20 punts del document.

Canviem LH i CUP no signen el Pacte

Des del grup municipal de Canviem L’H, la seva portaveu, Ana González, afirma que “hi ha molt poca participació d’entitats en defensa de la sanitat pública. El document està buit de contingut i ja no n’hi ha prou amb bones voluntats”. González afegexi que “text és poc exigent donades les circumstàncies dels serveis sanitaris a la ciutat. És un document sense reivindicacions ni exigències concretes als responsables. No contempla l’exigència d’un servei de pediatria 24 hores a L’Hospitalet amb més de 250.000 habitants, ni solucionar la manca de personal i recursos a l’atenció primària ni resoldre la discriminació de la meitat de la població de l’Hospitalet que ha de desplaçar-se a l’hospital Moisès Broggi i no al de Bellvitge.

La CUP PA tampoc ha signat aquest Pacte perquè considera que el document no està abordant, com caldria, problemes reals i concrets de la nostra ciutat. Molts d'aquest comencen a la manca de correlació entre la població i la capacitat del sistema sanitari. És a dir, la manca d'equipaments i les condicions laborals del personal sanitari a la ciutat. Un cas concret i una demana històrica en aquest sentit seria el necessari desdoblament del CAP de La Florida o el no comptar amb un servei d’atenció pediàtrica “real” 24 hores per a atendre als 35.000 nens i nenes de L’Hospitalet.